Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: donderdag 27 november 2003
Tijd: 9.00-10.00 en 12.45-13.30
Plaats: Genomics congres, Beurs van Berlage (Beursplein), Amsterdam
Wat: actie en publieke masterclass

Beursballen investeren in slecht zaad

Het Genomics Project:
Publiek geld, maar geen maatschappelijke inbreng

De Nederlandse overheid besloot in 2001 om 300 miljoen euro weg te geven aan nieuwe gentech-projecten. Nederland moet volgens het beleid een high-tech kenniseconomie worden, en moderne biotechnologie vormt daarbij een belangrijke ingrediënt, zeg maar het zaadje van de nieuwe economie. De werkelijke relevantie voor de maatschappij van deze genomics-gelden is discutabel; de besluitvorming over de besteding van publieke gelden vindt plaats achter gesloten deuren, zonder enige maatschappelijke inbreng. Dit wekt bepaald geen vertrouwen bij het grote publiek.

Donderdag 27-11, op het tweede Genomics congres, moeten ook particuliere investeerders overgehaald worden om geld te pompen in deze risicosector. De resultaten van de miljarden die tot nu toe in gentechnologie zijn geïnvesteerd vallen bitter tegen, zowel bij landbouw- als bij medische gentech. Dus er is meer geld nodig voor de bodemloze gentechput.

Tijdens de actie om 09.00 uur zullen investeerders dan ook voor de deur van de Beurs van Berlage worden uitgenodigd geld te storten in een Bodemloze Gentechput.

Om 12.45 zal in een tent op het Beursplein een publieke Masterclass worden gegeven, als tegenhanger van het binnengebeuren. Daarin zal door verschillende sprekers worden uiteengezet wat de maatschappelijke
bezwaren tegen gentech zijn. Een korte toelichting vindt u hieronder.

Voor verdere informatie:
XminY, W. de Lange 020-6279661
Donderdag: 06-48416152

Waarom is gentech een slechte investering?


· Deskundigen wijzen al jaren op het feit dat bij veel onderzoek de verkeerde uitgangspunten worden gehanteerd. Het feit dat niet alles door de genen wordt bepaald, zoals eerst gedacht, heeft bijvoorbeeld geleid tot steeds weer nieuwe onderzoeksrichtingen. Op alle biologische organisatieniveaus, van DNA tot ecosysteem, zijn er nog grote kennishiaten. Het is dan niet verbazingwekkend dat de nieuwe gentechbedrijfjes nog nauwelijks producten op de markt hebben gebracht.

Bij de toekenning van de genomics-gelden werd bepaald dat er een maatschappelijke adviesraad moest komen. Het geld is nu verdeeld, maar een adviesraad is er nog steeds niet. Het heeft geen zin te investeren in toepassingen zonder maatschappelijk draagvlak!

Publieke weerstand is dan ook groot, met name wat toepassingen in de landbouw betreft. Opiniepeilingen wijzen keer op keer uit dat mensen gentechvoedsel ongewenst en onnodig vinden. Toch heeft de regering 50 miljoen vanuit de Genomics pot toegekend aan de Universiteit Wageningen om aan gentech aardappelen en tomaten te werken. Maar wie zit daar nu op te wachten?


· Ook investeerders dragen verantwoordelijkheid voor de ontwikkelingen die zij met hun geld ondersteunen. Wat betreft aansprakelijkheid in het geval er schade optreedt als gevolg van een gentech-product is er in de EU nog niets geregeld. Verzekeringsmaatschappijen hebben duidelijk gemaakt niet op te willen draaien voor de risico's van gentechnologie. Ook moreel gezien is het verwerpelijk om te investeren in technologieën waaraan mogelijk grote risico's kleven voor het milieu.

http://www.biotechimc.org
http://www.i-sis.org
http://www.psrast.org

------- End of forwarded message -------XminY Solidariteitsfonds Nieuw adres per 1 juni 2002:
De Wittenstraat 43-45
1052 AL Amsterdam (The Netherlands)
tel.: +31-20-6279661
fax: +31-20-6228229
http://www.xminy.nl