PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Ieke van den Burg vindt gehoor bij cie. Eco voor werknemersrechten

25 november 2003
Met gemengde gevoelens en onder voorwaarden stemde de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement vanmiddag in Brussel in met het compromis over de omstreden overnamerichtlijn dat afgelopen vrijdag ook in Coreper (de vergadering van de ambassadeurs van de EU) werd bereikt ter voorbereiding van de Raad voor het Concurrentievermogen op donderdag 27 november.

Met gemengde gevoelens, omdat net als Commissaris Bolkestein, maar wel om heel verschillende redenen, ook vele Europarlementariërs het geen mooi compromis vonden. Ieke van den Burg: "het is natuurlijk een merkwaardige vorm van wetgeving: vergaand ingrijpende regels opstellen (mn in artikel 9 en 11 van de richtlijn) om beschermingsmaatregelen onmogelijk te maken, maar die dan vervolgens niet verplicht maken, maar optioneel, waarbij de bedrijven die een opt-in gebruiken weer een opt-out mogen als ze door beschermde bedrijven worden aangevallen. Niet echt heldere wetgeving! Maar mij spreekt vooral de ideologie erachter niet aan: dat het zo goed zou zijn voor de Europese economie als er meer vijandige overnames zouden zijn. Dat is onbewezen en staat haaks op onze continentale praktijk van overleg en rekening houden met de belangen van ook andere stakeholders dan alleen de aandeelhouders. Daarom is het wel goed dat dit niet dwingend wordt opgelegd."

En onder duidelijke voorwaarden, want de Economische Commissie voegde aan het compromis van de ambassadeurs drie wezenlijke amendementen toe, die lidstaten verplichten om in de biedingprocedures ook bepalingen op te nemen dat de werknemersvertegenwoordiging in de betrokken bedrijven wordt geïnformeerd en geraadpleegd voordat de overname een voldongen feit is. Deze drie amendementen komen voort uit het rapport waarvoor Ieke van den Burg al in februari 2003 in de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken een grote meerderheid had meegekregen. Over de ook aan de overnamepraktijk in het Verenigd Koninkrijk aangepaste compromisamendementen heeft zij namens de PES fractie overeenstemming bereikt met de rapporteur van de Economische Commissie, de Engelse liberaal Chris Huhne, en de rapporteur van de Juridische Commissie, de Duitse christen-democraat Klaus-Heiner Lehne. De Juridische Commissie moet er komende donderdag ook nog over stemmen, maar zal dat naar verwachting in dezelfde lijn doen.

Ieke van den Burg: "Dit is een overduidelijk signaal aan de Raad dat het Parlement alleen bereid is om het Raadscompromis te accepteren, als deze drie amendementen ook opgenomen worden. Als dat niet gebeurt a.s. donderdag, dan kan de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement in December wel eens heel anders uitpakken. De PES fractie zal dan weer terugvallen op zijn eerdere standpunt dat de richtlijn zonder de artikelen 9 en 11 kan. Dan wordt alleen de bescherming van minderheidsaandeelhouders en transparantie over het biedingproces geregeld. Het blijft dan ook - net als in het compromis - aan de lidstaten wat voor bescherming zij tegen vijandige biedingen willen toestaan, en hoe zij hun vennootschapsrecht regelen. Alleen heb je dan niet de verplichting die artikelen alvast, als een soort benchmark en voorschot voor een later besluit, in je nationale wetgeving op te nemen."

Ieke gaat er van uit dat als de ministers van Economische Zaken donderdag deze drie amendementen niet ook in hun standpunt opnemen, het niet lukken om snel een gezamenlijk besluit te hebben. "Als EP en Raad geen identiek besluit nemen zal er een tweede en derde ronde nodig zijn en is de kans levensgroot dat er weer niks uitkomt, omdat dan de nationale tegenstellingen weer een dominante rol gaan spelen. Ze zetten dan het broze compromis op het spel."

Europees Commissaris Bolkestein gaf ook in de Economische Commissie nog eens aan dat hij zeer ongelukkig is met het compromis. "Hij wil zijn stokpaardje van de vijandige overnames en van het aandeelhoudersveto en de aandeelhoudersdemocratie (one share- one vote) doordrijven, maar riskeert daarmee opnieuw met lege handen te komen staan", aldus Ieke. Als hij van zijn collega Commissarissen daarvoor steun krijgt, zou hij het voorstel in willen trekken. De Raad kan het dan alleen met unanimiteit boven tafel houden. En dat zal moeilijk worden, omdat dan waarschijnlijk Zweden en wellicht nog andere landen liever geen richtlijn, dan deze richtlijn hebben.

Ieke van den Burg: "Ik denk dus dat Bolkestein wel eieren voor zijn geld kiest, al zal hij het waarschijnlijk op het conto van de slappe knieën van zijn medecommissarissen schuiven. Als er dan toch dit merkwaardige compromis uitkomt inclusief de werknemersrechten, dan is dat in ieder geval een opsteker. Vooral voor de Britse situatie, waar men nog aan het worstelen is met de omzetting van de algemene richtlijn voor informatie en consultatie van werknemers waarover begin 2002 overeenstemming werd bereikt. Het zal dan ondubbelzinnig duidelijk zijn dat een voorgenomen overname van het ene bedrijf door een ander een belangrijke aangelegenheid is waarover in beide bedrijven de opvatting van de werknemersvertegenwoordiging moet worden gevraagd en serieus genomen."