SENTER

25 november 2003

Nederland helpt Estland met ontwikkeling Rekenkamer

Rekenkamer en parlement Estland bezoeken Nederlandse collega's

Op donderdag 27 en vrijdag 28 november brengt een delegatie met leden van de rekenkamer en het parlement van Estland een bezoek aan Nederland. Tijdens het bezoek zal de afvaardiging onder meer een kijkje nemen bij de Algemene Rekenkamer en leden van de Nederlandse kamercommissie voor de Rijksuitgaven ontmoeten. Het project maakt deel uit van de 'Pre-accessieprogramma's' die Senter in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken uitvoert.

Het bezoek van de Estse delegatie volgt op een tweetal meerjarige projecten, waarin Nederland van 2000 tot 2003 Estland heeft ondersteund bij het ontwikkelen van controle- en auditmethodieken voor de rekenkamer; controlemechanismes die noodzakelijk zijn voor een goede en efficiënte controle van de uitgaven van de Rijksoverheid. Het bezoek aan het Nederlandse parlement en de uitwisseling van ervaringen over de wisselwerking tussen parlement en rekenkamer is het sluitstuk van deze ontwikkeling, waarmee gepoogd zal worden de waarde van de rekenkamer voor de parlementaire democratie ook voor de Esten praktisch aantoonbaar te maken.

De Nederlandse ondersteuning van de Estse rekenkamer 'Riigikontroll' vindt plaats in het kader van de zogenoemde Pre-accessieprogramma's. Binnen deze programma's worden projecten ontwikkeld en uitgevoerd die zich richten op de institutionele versterking van (semi-) overheidsinstanties in de kandidaat-lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de implementatie en uitvoering van EU-wet- en regelgeving of de formulering en uitvoering van nationaal beleid voor zover relevant voor de toetreding. De afgelopen jaren zijn in het kader van dit programma al meer dan 150 projecten in kandidaat-lidstaten ontwikkeld, ondermeer op het gebied van landbouw, milieu, gezondheidszorg en justitie. Senter, agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, voert de Pre-accessieprogramma's uit.