Stadsdeel Amsterdam-Noord


Officiële opening voorschool IJdoornschool

Donderdag 27 november opent Bob Plantinga, wethouder Onderwijs, de voorschool die verbonden is aan de openbare IJdoornschool in Amsterdam-Noord. Veel kinderen in Amsterdam hebben een taalachterstand op het moment dat zij naar de basisschool gaan. Dit heeft grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van deze kinderen. Om dit te voorkomen is in Noord de voorschool ingevoerd. Hier krijgen kinderen extra aandacht en begeleiding waardoor ze later beter mee kunnen komen in de klas. De voorschool is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar.

Het voorschoolproject op de IJdoornschool is aan het begin van dit schooljaar van start gegaan. De school heeft gekozen voor het taalprogramma Piramide. Jonge kinderen leren vooral door te spelen. Het lokaal is hier helemaal op ingericht. Er is een ruimte om te bouwen, een hoek om in te knutselen, een hoek met poppen en een hoek met water en zand. De leidsters en leerkrachten praten veel met de kinderen over wat ze hebben gedaan of wat ze gaan doen. Zo leren kinderen spelenderwijs alle vaardigheden die ze op de basisschool nodig hebben. Het programma loopt door totdat de kinderen in groep 3 van de basisschool zitten. De peuters gaan vier dagdelen per week naar de voorschool. Hierdoor wennen ze aan de dagelijkse regelmaat van naar school gaan. De school werkt bij de uitvoering van het programma samen met de Stichting Buurtwerk Noord.

De voorschool is gevestigd in een van de nieuwe lokalen die bij de IJdoornschool zijn geplaatst. Naast het voorschoollokaal is er een ouderkamer. Deze is bedoeld als ontmoetingsruimte voor de ouders. De groepsleidsters motiveren de ouders om actiever deel te nemen aan de activiteiten op de school van hun kind. De aandacht gaat hierbij ook uit naar het leren van de Nederlandse taal. Op dit moment volgen twee groepen de cursus Taal en School voor ouders. Hiervoor is een apart cursuslokaal beschikbaar. Daarnaast zijn er een tweede speelzaal en een extra klaslokaal gerealiseerd. De school mag de ruimtes voor verschillende activiteiten gebruiken. Aangezien de school over een paar jaar wordt verbouwd, is gekozen voor tijdelijke lokalen.

Amsterdam-Noord voert de voorschool stapsgewijs in. Welke scholen als eerste aan de beurt komen, hangt af van de wens van de school en het aantal kinderen dat voor de voorschool in aanmerking komt. Nieuwendam-Noord, Midden-Noord en de Banne krijgen prioriteit bij de invoering. Op het Vogelnest en de Oranje Nassauschool zijn begin dit jaar ook voorscholen gestart. De Kinderboom, de Botteloef, de Berkelier en de Mgr. Bekkersschool starten later in dit schooljaar een voorschool. De ontwikkeling van de voorscholen staat niet op zichzelf, maar sluit aan bij andere beleidsontwikkelingen, zoals de Brede School en Ouder-en-Kindcentra. Het bieden van optimale ontwikkelingskansen voor het kind is hierbij steeds het uitgangspunt.

Voor meer informatie over de voorschool zie www.noord.amsterdam.nl (onder Onze scholen/ de voorschool).

Noot aan de redactie:

U bent van harte welkom om bij de feestelijke opening aanwezig te zijn.

Aanvang: 10.30 uur
Plaats: IJdoornschool, Werengouw 83

Bijlage: programma

Programma

Tot 10.30 uur een flitsende show van alle peuters en kleuters met Ageeth de Haan.

10.30 uur Inloop

11.00 uur Toespraken van portefeuillehouder R.P.Plantinga, dhr. Rijkenberg (SBN) en dhr.
R. Smid (Openbaar Schoolbestuur)

11.30 uur Ondertekening convenant

12.00 uur Ballonnen oplaten met alle kinderen van de school

12.10 uur Koffie en thee