Ingezonden persbericht


Ied al-Fitr - de Nederlandse Moslim Omroep viert het suikerfeest op donderdag 27 november 2003.

Marathonuitzending op donderdag 27 november van 21.00 uur tot 00.00 op 747AM, live vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

De NMO viert op 27 november as. Ied-al-Fitr (het suikerfeest) met een marathonuitzending van drie uur. Drie uur met debatten, reportages, interviews en live muziek. De presentatie is in handen van Samira Abbos en Redouan Harrak.

In het eerste uur een debat en een reportage over de maatschappelijke rol van de moskee in de Nederlandse samenleving. Waarom wordt er door moskeeën weinig aandacht besteedt aan charitatieve hulp in Nederland? Doen de christelijke kerken dit wel goed en hoe zouden de moskeeën zich beter van hun maatschappelijke taak kunnen kwijten? Een debat met Dominee Hans Visser (Paulus kerk ), Abdulwahid Khairoun (voorzitter van de Moskee Overvecht) en Harry Mintjes (islamoloog, verbonden aan de theologische universiteit van Kampen).

Verder staat de uitzending in het teken van literatuur en poëzie. Te gast zijn dichter Mustafa Stitou en de schrijver/dichter Abdelkader Benali. Zij zullen praten over de rol van de Islam in hun leven en hun werk. Daarnaast zullen zij voordragen uit hun nieuwe dichtbundels Varkensroze Ansichten (Stitou) en Gedichten voor de Zomer (Benali). Met Abdelkader onder moslims Noord andere afspraak maken.bdelkader Benali zal ook worden gesproken over zijn nieuwe toneelstuk Onrein.

Naar aanleiding van de Amsterdamse Armoedemonitor wordt er gepraat over verborgen armoede onder moslims. Volgens dit rapport leven in Amsterdam tienduizenden moslims onder de armoedegrens. Heeft armoede onder moslims een ander gezicht en zo ja welke maatregelen moeten er worden genomen om dit probleem tegen te gaan? Aan het debat doen mee: Paul Scheerder (hulpverlener van het Kringloophuis), Sayit Ozilhan (Groenlinks stadsdeel Amsterdam Noord) en Sander Cats (coördinator van de Armoedemonitor).

Tenslotte gaat één van onze verslaggevers naar de bioscoop om daar feest te vieren met de Marokkaanse jeugd. Wat is dat toch voor een geklooi ieder jaar?

De muziek zal worden verzorgd door Yes-R en Omer Kadan. De rapper Yes-R is het stoere neefje van Ali B en de Volkszanger Omer Kadan staat bekend als de Turkse Andre Hazes.