Provincie Overijssel

Ontwikkelingsvisie Buitenpolders als cultuurhistorisch waardevol gebied

Gedeputeerde Theo Rietkerk gaat snel aan de slag om de vorige week door Provinciale Staten aangenomen motie voor de Buitenpolders uit te voeren. Het gaat om de polders ten noorden van de polder Mastenbroek: het Kampereiland, Mandjeswaard, Pieperpolder en Zuiderzeepolder. Ook hier stoppen agrarische bedrijven, terwijl de schaalvergroting van de overblijvende veehouderij bedrijven moeizaam lijkt te verlopen. Het gebied kent belangrijke vogelwaarden en is aangewezen in de rijksnota Belvedère als cultuurhistorisch waardevol gebied.

Het Kampereiland is de enige delta met individuele huisterpen. Zelfs in deze tijd zijn de terpen nog functioneel, omdat het gebied in extreme situaties dienst doet voor de opvang van hoog water. De oude IJssellopen en de verschillende fasen van inpoldering zijn in het gebied nog goed te zien.

Rietkerk wil op korte termijn om tafel met de gemeenten Kampen en Zwartewaterland, het waterschap Groot Salland en onder andere het GLTO, de pachtersvereniging en natuur- en milieuorganisaties. De gedeputeerde wil met deze organisaties en de inwoners aan de slag om gezamenlijk een ontwikkelingsvisie op te stellen. De ervaringen die zijn opgedaan bij de opstelling van de ontwikkelingsvisie voor de polder Mastenbroek zijn daarbij goed te gebruiken.

Een ontwikkelingsvisie biedt de kans om gezamenlijk en in samenhang de ontwikkelingen in het gebied in beeld te brengen en de kaders voor de toekomst te bepalen. Dat levert dan een op uitvoering gericht programma op met projecten voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw en nieuwe functies voor vrijkomende agrarische bedrijven. Op een kwalitatief hoogwaardige wijze, dus door gebruik te maken van de cultuurhistorische waarden van het gebied.

Natuur, water, recreatie en toerisme vormen de andere belangrijke onderdelen van de ontwikkelingsvisie.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2003 Provincie Overijssel