Provincie Overijssel

Tarieven regiotaxi West-Overijssel omhoog in 2004

De tarieven voor het regiotaxivervoer in Salland, Vechtdal en Noordwest-Overijssel gaan per 1 januari 2004 omhoog. Dat heeft het College van Gedeputeerde Staten deze week besloten. Concreet betekent dit het volgende:

· Het standaardtarief voor reizigers zonder pas wordt verhoogd van EUR
1,- (Vechtdal en Salland) en EUR 1,13 (Noordwest-Overijssel) naar EUR
1,40 per zone in alle gebieden

· Het gereduceerde tarief voor reizigers met een regiotaxipas wordt verhoogd van EUR 0,60 per zone naar EUR 0,85 per zone

· De regiotaxipas kan alleen gebruikt worden op werkdagen vanaf 18.00 uur en in de weekenden

· De automatische korting voor reizigers die samen reizen vervalt. Iedereen betaalt het tarief dat voor hem of haar van toepassing is.

Stijgende kosten tegenover forse bezuinigingen

De tariefsverhoging is nodig omdat de regiotaxiprojecten de afgelopen tijd financieel onder druk zijn komen te staan. De kostprijs voor het vervoer is sterk gestegen, terwijl de rijksoverheid forse bezuinigingen in het openbaar vervoer heeft aangekondigd. Door de bezuinigingen, valt niet te ontkomen aan een verhoging van de tarieven. Tariefaanpassingen zijn overigens logisch gezien het feit dat de tarieven van de regiotaxi de afgelopen jaren niet zijn verhoogd, dit in tegenstelling tot die van bus of trein. Bij de invoering van de euro in 2002 is het standaardtarief zelfs iets verlaagd. Met de verhoging komen de tarieven in Overijssel overeen met vergelijkbare projecten in Nederland. Reizigers met een regiotaxipas kunnen hun geld terug krijgen, als de pas door de wijzigingen voor hen niet meer interessant is. Hierover worden de pashouders nog geïnformeerd.

45.000 gebruikers

De regiotaxi wordt door de provincie Overijssel gezien als een alternatief voor het lijngebonden openbaar vervoer in de landelijke gebieden en de avonden en weekenden (zogenaamde stille uren). De regiotaxi is een openbaar deeltaxisysteem vergelijkbaar met de treintaxi. Sinds enkele jaren rijdt de regiotaxi in West-Overijssel, verdeeld over een drietal gebieden: Salland, Vechtdal en Noordwest-Overijssel. Momenteel maken maandelijks 45.000 mensen gebruik van de regiotaxi in West-Overijssel.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2003 Provincie Overijssel