Gemeente Almelo

Drie genomineerden Stadsprijs 2003

De vrijwilligers van de dierenambulance, mevrouw Schepers en mevrouw Wind van de Boodschappenmand en de heer Witsenburg van de Stichting Stadsherstel Almelo zijn genomineerd voor de Stadsprijs 2003. Met name de continuïteit, betrouwbaarheid én gedrevenheid van de drie projecten spreekt de commissie Stadsprijs bijzonder aan. De winnaar van de Stadsprijs 2003 wordt op vrijdagmiddag 12 december om 16.00 uur bekend gemaakt door loco-burgemeester A. Sjoers in de bibliotheek aan Het Baken 3 in Almelo.

Aantal reacties
Op de oproep van de Gemeente Almelo kandidaten voor te dragen voor de Stadsprijs 2003 kwamen in totaal 28 reacties binnen voor 21 personen, verenigingen of organisaties. De commissie Stadsprijs, onder voorzitterschap van mevrouw Sonja de Jong, beoordeelde afgelopen weken de kandidaten. Uit diverse brieven blijkt de bijzondere bijdrage die kandidaten leveren aan de Almelose samenleving. De gedrevenheid en continuïteit van het werk dat wordt verzet door de vrijwilligers van de dierenambulance, mevrouw Schepers en mevrouw Wind van het project de Boodschappenmand en de heer Witsenburg van de Stichting Stadsherstel spreekt de commissie dermate aan dat zij deze drie kandidaten nomineren voor de Stadsprijs 2003.

Dierenambulance
De Dierenambulance is bedoeld voor dieren in nood en gewonde of dode dieren. De vrijwilligers van de ambulance draaien 24 uur per dag, zeven dagen per week oproepdiensten. Uit een brief waarin de Dierenambulance wordt voorgedragen blijkt dat zij geroemd worden om hun grote hart voor dieren, hun professionaliteit en hun dienstverlenende karakter: In onze overtuiging is de dierenambulance onmisbaar in de samenleving.

De Boodschappenmand
Nolda Schepers en Diny Wind zijn de drijvende krachten achter het project de Boodschappenmand. Dit project wordt ondersteund door de gezamenlijke Almelose kerken. Mensen in nood krijgen rechtstreeks hulp via de Boodschappenmand. Niet alleen eerste levensbehoeften als boter, kaas en bijvoorbeeld melk, maar ook babyluiers, kleding, meubels en bijvoorbeeld borden, pannen en bestek.
Uit de brief waarin de Boodschappenmand wordt genoemd als favoriete kandidaat: In onze ogen soms om moedeloos van te worden, in hun ogen weer iemand die met hun hulp weer op gang kan worden geholpen om er dan misschien weer bovenop te komen.

Stichting Stadsherstel Almelo
Afgelopen zomer trad Kees Witsenburg na 25 jaar af als voorzitter van de Stichting Stadsherstel Almelo. De Stichting houdt zich bezig met het herstel en behoud van plaatselijke karakteristieke panden, waaronder bijvoorbeeld het Rectorshuis en het Spiegelhuys aan de Tuinstraat. Namens de Stichting was Witsenburg initiator van de Mans Kapbaarg tunnelmozaïeken. Het is niet overdreven te stellen dat Almelo er anders uitgezien zou hebben zonder Kees Witsenburg, wordt gesteld in de brief waarin de heer Witsenburg wordt voorgedragen als kandidaat voor de Stadsprijs 2003 .

Stadsprijs
De Stadsprijs bestaat uit een geldbedrag van 2275,-- een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen (zie foto) en een oorkonde. De nummers twee en drie ontvangen dit jaar ook een oorkonde. De winnaar bepaalt zelf de bestemming van het bedrag, op voorwaarde dat het geld ten goede komt aan (een belangrijk deel) van de Almelose samenleving.

Eerdere winnaars
In 2001 ging de Stadsprijs naar de Stichting Profronde Almelo. Eerdere winnaars zijn Jan Krol (1997) voor zijn werk voor en namens de bibliotheek en Ineke Pezie (1999) vanwege haar niet aflatende inzet en bemoeienis voor de realisatie van het Mans Kapbaargproject. De gemeente Almelo heeft de Stadsprijs ingesteld per 1 juli 1997. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.