Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de SER-Commissie Minimumloon Postbus 90801 2509 LV Den Haag prof. dr. A.H.J. Kolnaar Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 90405 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2509 LK 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
- ASEA\LIV\68780

Onderwerp Datum Richtinggevende koppeling 18 november 2003

./. Op 16 september j.l. heb ik aan de voorzitter van de SER de brief doen toekomen met mijn voornemen betreffende de systematiek van de richtinggevende koppeling (ASEA\LIV\68780), zoals ik die op dezelfde dag aan de voorzitter van de Tweede Kamer heb verstuurd. Ik heb de SER destijds in de gelegenheid gesteld hierop binnen een termijn van vier weken een reactie uit te brengen. Zoals besproken met het presidium van de SER op 28 oktober j.l. informeer ik u met deze brief over de stand van zaken met betrekking tot de toepassing van de koppeling en de verdere procedure.

Op 14 oktober j.l. zijn sociale partners en het kabinet het in beginsel eens geworden over een sociaal akkoord met bijbehorende kabinetsverklaring. Ten aanzien van het onderwerp koppeling lonen en uitkeringen is hierover het volgende opgenomen:

4. Koppeling lonen en uitkeringen
a. Met ingang van 1 januari 2006 wordt de koppeling tussen lonen en uitkeringen volledig hersteld. Op grond van de oorspronkelijke afwijkingsgronden in de WKA zullen de uitkeringen in 2004 en 2005 worden bevroren. b. In 2004 en 2005 neemt het kabinet voor de collectieve sector de nullijn als uitgangspunt voor de contractloonstijging. Met ingang van 1 januari 2006 zal ten behoeve van de onderhandelingsruimte in de collectieve sector het gebruikelijke referentiemodel worden gehanteerd.

Het definitief worden van deze afspraken betekent dat vastligt hoe voor deze kabinetsperiode met de toepassing van de koppeling wordt omgegaan. In mijn brief aan de Tweede Kamer over het Najaarsoverleg 2003 (AV/CAM/80298) heb ik dan ook over de consequenties van deze afspraak het volgende opgemerkt:

De afspraak over de koppeling impliceert dat voor de jaren 2004 en 2005 ontkoppeling zal plaatsvinden op basis van de wettelijke afwijkingsgronden. Hiertoe zal op korte termijn een Algemene Maatregel van Bestuur bij beide Kamers worden voorgehangen. In 2006 zal conform de afspraak in het sociaal akkoord de koppeling tussen lonen en uitkeringen volledig worden hersteld.




---

Deze invulling van de toepassingssystematiek maakt dat de brief aan de Tweede Kamer van 16 september j.l. (29.200 XV, nr.3) komt te vervallen, evenals de aan de SER gevraagde reactie.

Met het oog op de tijdige vaststelling van de bedragen van het wettelijk minimumloon is de Ministerraad vrijdag 7 november j.l. akkoord gegaan met de inhoud van bovengenoemde AMvB, die u bijgaand aantreft. Deze AMvB is op 10 november naar beide Kamers der Staten-Generaal verzonden voor een zgn. Voorhangprocedure van maximaal tien dagen. Hierna zal de Raad van State advies uitbrengen en publicatie in het Staatsblad plaatsvinden.

Het voorgaande betekent dat sprake is van een krap tijdpad richting 1 januari a.s., dat geen ruimte laat voor vertraging of opschorting van de procedure. Zeker als daarbij wordt bedacht dat administratiekantoren en uitvoeringsinstellingen ook nog gelegenheid moeten hebben hun systemen aan te passen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

cc de voorzitter van de SER, dr. H.H.F. Wijffels

Bijlage

- AMvB vaststelling wettelijk minimumloonbedragen 2004