Rechtbank Leeuwarden



Bouwvergunning appartementen voor verstandelijk gehandicapten geschorst (gemeente Sneek)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 27-11-2003

Burgemeester en wethouders van Sneek hebben een bouwvergunning verleend voor de bouw van zestien appartementen, die bedoeld zijn voor de huisvesting van verstandelijk gehandicapten. Een buurtbewoonster heeft tegen dit besluit een bezwaarschrift ingediend en de bestuursrechter om een voorlopig oordeel gevraagd.

Het belangrijkste punt waarover partijen twisten, is de vraag of de bouw in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Daarin staat namelijk dat ter plaatse een bejaardencentrum van vier bouwlagen mag worden opgericht. De gemeente heeft zich op het standpunt gesteld dat ook verstandelijk gehandicapten (ongeacht hun leeftijd) hier onder vallen, omdat zij "functioneel bejaard" zijn. De buurtbewoonster is een andere mening toegedaan.

In zijn uitspraak van 26 november 2003 komt de rechter tot de conclusie dat er onvoldoende concrete en objectieve gegevens voorhanden zijn om hier een eindoordeel over te geven. In de bodemprocedure moet dit verder worden uitgezocht. In afwachting daarvan heeft de rechter de bouwvergunning geschorst, omdat er anders een situatie zou ontstaan die later moeilijk terug te draaien is.