Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Waddenzee = natuur boven alles!
27 november 2003

Het College van Gedeputeerde Staten heeft vandaag een brief verzonden aan Provinciale Staten met daarin de uitgangspunten voor een nieuw Interprovinciaal Beleidsplan Waddenzeegebied (IBW). De brief beschrijft de typisch Groninger discussieonderwerpen waar het gaat over de Waddenzee en is daarmee een aanvulling op een Hoofdlijnenbrief van de Stuurgroep Waddenprovincies aan de Staten van de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

Zowel het huidige IBW als het Provinciaal Omgevingsplan (POP) beschrijft beleid voor de Waddenzee (inclusief Eems en Dollard). Dat beleid is gericht op duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en op het behoud van het open "landschap". Binnen de doelstellingen zijn menselijke activiteiten met een economische en recreatieve betekenis mogelijk. Uitgangspunt van het Groninger College is nu dat behoud van de natuurwaarden een randvoorwaarde is voor het toestaan van elke activiteit of ingreep in het gebied. Het voorzorgprincipe staat volgens het College centraal. Dit betekent dat bij twijfel over de effecten van activiteiten voor de natuur van het Waddengebied, altijd wordt gekozen voor "niet toelaten".

Belangrijke uitgangspunten van het College zijn:
* Het voortzetten van huidig beleid met betrekking tot gaswinning. Hier geldt het voorzorgsprincipe: omdat men twijfelt aan de gevolgen van gaswinning voor het ecosysteem van de Waddenzee, wordt gekozen voor de natuur. Proefboringen naar en winning van aardgas moeten vooralsnog worden verboden;

* Het verder afbouwen van de kokkelvisserij in het Waddenzeegebied, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor aanwezige natuurwaarden (dit blijkt uit voorlopige resultaten van het onderzoek EVA II, in opdracht van LNV);

* Een gezonde garnalenvisserijsector, op een verantwoorde en duurzame manier;

* Mogelijkheden voor grootschalige glastuinbouwgebieden nabij de Eemshaven, waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met natuurwaarden van de waddenzee (bijvoorbeeld stilte en natuurlijke duisternis);

* Mogelijkheden voor uitbreiding van havengebieden van de Eemshaven en Delfzijl mits dit uitsluitend landinwaarts gebeurt.

Het college heeft de brief opgesteld naar aanleiding van een motie van GroenLinks tijdens de Algemene Beschouwingen op 3 september. Hierin vroeg de partij om beleid op te stellen en te voeren dat gericht is op bescherming en herstel van de natuur- en landschapswaarden in het Waddenzeegebied.

De uitgangspunten voor de herziening van het Interprovinciaal Beleidsplan Waddenzeegebied van de Waddenprovincies zullen in januari worden besproken met de adviesgroep "Commissie Meijer". Het kabinet stelde deze commissie in om een nader standpunt te bepalen over de toekomst van het Waddengebied, wat het kabinet in het regeerakkoord heeft aangekondigd. Belangrijke onderwerpen in dat advies zullen zijn de gaswinning en de schelpdiervisserij.