Gemeente Haarlem


26 november 2003

238/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Gemeente begint direct aan uitvoering Masterplan Spoorzone

Het college van B&W heeft opdracht gegeven voor de uitvoering van het eerste deel van het Masterplan Spoorzone: de Oostpoort. De gemeente wil direct aan de slag om de huidige en toekomstige ontwikkelingen in Oostpoort nader op elkaar af te stemmen. Voor het gebied wordt daarom een gedetailleerd stedenbouwkundig plan opgesteld. Het besluit van B&W wordt ter bespreking voorgelegd aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

DE OOSTPOORT IS HET GEBIED RONDOM NS-STATION HAARLEM SPAARNWOUDE DAT WORDT BEGRENSD DOOR DE OUDEWEG, DE VEERPLAS EN DE ZUIDERPOLDER. DE ONTWIKKELINGEN IN DIT GEBIED GAAN SNEL. ZO ZIJN ER DE LAATSTE JAREN KANTOREN VERREZEN AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET SPOOR EN WORDT DE LAATSTE HAND GELEGD AAN DE INRICHTING VAN DE OPENBARE RUIMTE. AAN DE NOORDZIJDE ZIJN DE VOORBEREIDINGEN IN VOLLE GANG VOOR DE KOMST VAN IKEA. DAARVOOR WORDT DE INFRASTRUCTUUR, WAARONDER HET KEGGEVIADUCT, AANGEPAST.

Nieuwe entree
In het Masterplan Spoorzone is de Oostpoort omschreven als een stedelijk milieutype met de nadruk op werkfuncties zoals kantoren met de daarbij behorende ondersteunende voorzieningen gericht op zowel de regio (gezien de ligging) als op Haarlem zelf. Voor al deze ontwikkelingen in Oostpoort is het gewenst de verschillende projecten binnen de kaders van het Masterplan Spoorzone op elkaar af te stemmen zodanig dat de projecten elkaar gaan versterken en zij gezamenlijk bijdragen aan de vormgeving van de nieuwe entree die de gemeente hier voor ogen heeft.

Een gedetailleerd stedenbouwkundig plan zal deze nieuwe entree nader vormgeven. Het geeft daarmee ook de kaders aan voor de inrichting van de openbare ruimte en infrastructuur. Het stedenbouwkundig plan moet daarnaast ook inzicht bieden in de verschillende fasen van ontwikkeling die het gebied doormaakt en de consequenties daarvan voor de ruimtelijke samenhang en kwaliteit van het gebied.
In het voorjaar wordt het concept met de verschillende betrokkenen in het gebied besproken. Het is de bedoeling dat het definitieve stedenbouwkundig plan medio 2004 wordt goedgekeurd.


Hans Veld, communicatieadviseur

---- --



023-5114362