Politie Groningen

Persberichten donderdag 27 november 2003

Provincie Groningen 27-11-2003 -

Groningen: fietsendieven aangehouden
De politie vatte woensdagnacht twee fietsdieven in de kraag in de binnenstad. Agenten zagen over De Laan een 39-jarige automobilist uit Groningen rijden met een op slot zittende damesfiets in de kofferbak. De man werd gecontroleerd en hij had een vaag verhaal over de herkomst van de fiets. Hij werd naar het bureau gebracht en de politie trof bij de Uurwerkersgang een groepje meiden aan waarvan een 19-jarige vrouw aangaf haar fiets kwijt te zijn. Op het bureau herkende zij haar fiets. Tegen de 39-jarige Stadjer bleek nog een gevangenisstraf open te staan van 50 dagen. Hij is overgedragen aan justitie. Later in de nacht meldde een 20-jarige vrouw dat haar fiets gestolen was in de Schoolstraat en dat een man korte tijd later haar de fiets te koop had aangeboden. Zij zette met een vriend de achtervolging in maar werd bedreigd. De gewaarschuwde politie kon de aan de hand van het signalement een 31-jarige man zonder vaste verblijfplaats die fietste op het Lopende Diep aanhouden. De fiets werd weer teruggeven aan de eigenaresse.

Groningen: overval op kledingwinkel; politie zoekt getuige De eigenaresse van een kledingwinkel aan de Oude Kijk in t Jatstraat is woensdagmiddag rond 16.45 uur overvallen in haar winkel door een nog onbekende man. De man kwam de winkel binnen en pakte de vrouw vast en bedreigde haar. Vervolgens deed hij een greep in de kassa en verdween op de fiets in de richting van de Noorderhaven. Een jongen met een skateboard is getuige geweest van de overval en heeft nog bij de vrouw gevraagd hoe het met haar ging. De politie wil graag in verband met een getuigenverklaring in contact komen met deze skater die in het gezelschap was van een vriendin. Hij en eventuele andere getuigen worden verzocht te bellen met het roofcoördinatieteam via 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: bromfietscontroles
Op de Korreweg en de Dierenriemstraat hield de politie woensdag bromfietscontroles. In totaal werden er 110 brommers aan een nadere inspectie onderworpen. 47 brom- en snorfietsen hadden een te hoog vermogen. Twee brommer worden vanwege een hoge overschrijding aan een nadere controle onderworpen. Verder vielen er nog bekeuringen voor geen certificaat en geen juist gebruik van de gele/oranje vlakken.

Groningen: snorfietsster gewond bij aanrijding
Op de kruising van de Kielerbocht met de Gotenburgweg zag een 64-jarige automobilist uit Groningen een 18-jarige snorfietsster uit Groningen over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg waarna het meisje met beenletsel naar het ziekenhuis is gebracht.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Rijksweg werd woensdagochtend een radarsnelheidscontrole gehouden. Van 829 passerende voertuigen reden er 52 sneller dan 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid 81 km per uur. Op de Peizerweg werd dezelfde ochtend de snelheid van 387 voertuigen gemeten. Hier reden 29 voertuigen sneller dan 50 km per uur. Hoogste snelheid 83 km per uur. Met de lasergun werden 15 voertuigen betrapt op het overschrijden van de limiet van 50 km per uur op de Zernikelaan. Snelste overtreder reed 80 km per uur. Op de Korreweg werden zon 65 (brom)fietsers gecontroleerd op verlichting. Er werden vijf bonnen uitgeschreven.

Delfzijl: inbraken in sportgebouwen
In de clubgebouwen van de hockeyclub en de rugbyvereniging aan de Wierdeweg in Delfzijl is dinsdagnacht ingebroken. Vermoedelijk is het alleen om een kleine hoeveelheid etenswaar te doen geweest, zoals chocola, bier en frisdrank. Desondanks is de schade voor de clubs aanzienlijk Verschillende sloten van deuren zijn opengebroken en er is een raam vernield. De politie stelt een nader onderzoek in.

Verkeerscontroles
Op de N366 bij Musselkanaal is woensdagmiddag een snelheidscontrole geweest. Ruim 1600 voertuigen passeerden de radarcontrole. Daarvan reden er 31 te hard. De hoogst genoteerde reed 151 km/u waar maximaal 100 was toegestaan. Op de N33 bij Veendam (100 km/u) werden woensdagavond 1030 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 33 te hard. De hoogst genoteerde reed 142 km/u. Op de Rijksstraatweg bij Niezijl zijn woensdagmiddag 497 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 13 te hard. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 980 km/u. Op de N33 bij Spijk werden 23 automobilisten bekeurd. De hoogst gemeten snelheid was 112 km/u waar maximaal 80 mocht worden gereden. In totaal passeerden 495 voertuigen de radarcontrole. In Winschoten zijn woensdag diverse gordelcontroles gehouden. Van de bijna 300 gecontroleerde personenautos had in acht gevallen de bestuurder of een inzittende de gordel niet om. Ze kregen een schikking van 40 Euro.

Doezum: inbraak cafe
In het café aan de Provincialeweg in Doezum is dinsdagnacht ingebroken. Via de slijterij is men binnengekomen door het slot van de deur te vernielen. Daarna is het pand doorzocht, waarbij onder meer de fruitautomaat is gekraakt. Tevens is er drank en rookwaar meegenomen. De eigenaar heeft aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Veendam: politie doet opnieuw beroep op getuigen
De politie van Veendam doet opnieuw een oproep voor getuigen van een ernstig ongeval die maandagmorgen 24 november plaatsvond op de Vredenlustlaan in Veendam. Het slachtoffer heeft daarbij ernstig rugletsel opgelopen, onder meer verschoven rugwervels. Naar aanleiding van de oproep heeft zich een getuige gemeld, maar de informatie is onvoldoende om de veroorzaker te kunnen achterhalen. Zoals eerder gemeld is een 33-jarige vrouw uit Veendam maandagmorgen met haar brommer gevallen op de Vredenlustlaan in Veendam. De vrouw reed in de richting van Muntendam toen haar een witte bestelbus tegemoet kwam. De bestuurder van de bus hield niet voldoende rechts en gebruikte de binnenbocht. De bromfietsster schrok en om een aanrijding te voorkomen week ze uit. Ze kwam te vallen. Een achter haar rijdende vrouw op de fiets kon een botsing met de bus ook ternauwernood voorkomen. Ze bleef echter wel op de been. De bestuurder van de bus reed na het ongeval door. Het ongeval werd via 112 gemeld door een rijschoolhouder. Die reed in een groene auto. Zijn persoonsgegevens zijn echter niet bekend. Ook is niet bekend wie de fietsende vrouw is, die ook bijna door de bestelbus werd aangereden. De politie wil voor een getuigenverklaring graag met deze mensen in contact komen. Ook andere getuigen die het ongeval hebben gezien worden verzocht contact op te nemen met de politie in Veendam, telefoon: 0900 8844.