CDA

CDA
27-11-03
Peter Pex: verlenging ecopuntensysteem evenwichtig resultaat

De onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie over beperking van de vrachtwagenritten door Oostenrijk zijn geëindigd in een compromis dat voor Nederland niet ongunstig uitpakt.

Europarlementariër Peter Pex (CDA) was betrokken bij de onderhandelingen en heeft uiteindelijk voor het bereikte resultaat gestemd.

De meest vervuilende vrachtwagens, voornamelijk categorie Euro 0 en 1, mogen vanaf 2004 niet meer door Oostenrijk rijden. De schoonste vrachtauto s, voornamelijk categorie Euro 3, hebben vrije doorgang. De categorie die hier tussen valt kan een beroep doen op de ecopunten die door Oostenrijk worden toegewezen.

Tijdens de toetreding van Oostenrijk tot de Europese Unie in 1992 werd het ecopuntensysteem ingevoerd. Het gaat om een milieumaatregel, bedoeld om het aantal buitenlandse vrachtauto's dat door Oostenrijk rijdt, te beperken. Vrachtauto's moeten ecopunten betalen om door Oostenrijk te mogen rijden.

Volgens Pex is het resultaat van deze onderhandelingen een balans tussen bescherming van milieu en een zo vrij mogelijk verkeer van goederen. Dit past in het streven naar duurzaamheid.

Na 2006 zal het ecopuntensysteem ophouden te bestaan.