Amsterdam Airport Schiphol

Privium wint de Dutch National Privacy Award 2003

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
27 november 2003                                              
                                                              
De grenspassage met irisherkenning op Schiphol - het belangrijkste onderdeel van het serviceprogramma Privium van de luchthaven - is gekozen tot winnaar van 'Het Gouden Slot'. Dit is een prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Stichting Nationale Privacy Symposia. De prijs is op 25 november tijdens het 9e Privacy Symposium in de RAI uitgereikt aan mevrouw Conny Lanza, General Manager Privium.

De automatische grenspassage door middel van irisherkenning heeft, aldus het bestuur van deze stichting, een positieve impuls gegeven op het gebied van gegevens- en privacy-bescherming. Bij Privium worden de irisgegevens die opgeslagen zijn in de chip op de smartcard tijdens de grenspassage vergeleken met de gegevens van de iris zelf. Omdat de persoonlijke biometrische gegevens niet in een database worden opgeslagen, is Privium "een voorbeeld voor de wijze waarop de privacybelangen van de reiziger en het belang van Amsterdam Airport Schiphol bij een snelle afhandeling van passagiersstromen door techniek ondersteund met elkaar in evenwicht zijn gebracht".

Biometrie maakt gebruik van innovatieve technieken en is veilig, snel en betrouwbaar. De technologie van Privium is ontwikkeld door Joh. Enschedé en Schiphol Group. Beide bedrijven zijn onder de naam Dartagnan ook actief in het buitenland om biometrische systemen voor identificatie en verificatie te ontwikkelen en op de markt te brengen. Zo is Dartagnan onder andere actief op de luchthaven van Athene.

"Wij zijn heel trots op deze prijs", zei Conny Lanza bij het in ontvangst nemen van de prijs. "Privium is ontwikkeld vanuit de gedachte van de frequente reiziger. In Privium staat de passagier centraal, en daarom past deze service naadloos in onze AirportCity formule. Aan een goede bescherming van de biometrische gegevens van de Priviumleden is extra aandacht besteed. Daar hebben onze passagiers recht op. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat het Privacy Symposium ons streven naar maximale zekerheid en beveiliging erkent ."

Privium
Privium is het serviceprogramma van Schiphol Group, dat speciaal is ontwikkeld voor de frequente reiziger die zijn tijd op de luchthaven zo efficiënt mogelijk wil besteden. Het serviceprogramma is toegankelijk voor paspoorthouders van de landen van de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. Passagiers kunnen kiezen uit twee niveaus: de snelle en veilige grenspassage met irisherkenning bij vertrek en aankomst op Schiphol, of het uitgebreidere Privium Plus dat ook nog voorrang biedt bij het inchecken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en bij het parkeren. De automatische grenspassage is ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Justitie en de Koninklijke Marechaussee. Privium is in oktober 2001 van start gegaan en telt inmiddels bijna 10.000 leden.

119-2003/mb

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl