Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijstvan 25 november 2003 (27-11-2003)

Stookverbod
Door een recente wijziging van de Wet Milieubeheer geldt op dit moment een algeheel landelijk stookverbod.
De gemeentelijke regeling - vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarbij is bepaald dat in het stookseizoen (de periode van 1 september tot 1 mei) zonder ontheffing van het college snoeiafval in het buitengebied gestookt mag worden als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, is door deze wetswijziging niet meer van kracht.
Om de bewoners van het buitengebied dit stookseizoen een alternatief aan te bieden krijgen zij de gelegenheid eenmalig gratis hun snoeihout aan te bieden op de milieustraat. Via een publicatie in de gemeenterubriek worden zij daarover geïnformeerd.

Projectgroep Professionalisering Handhaving
De rampen in Enschede en Volendam hebben een landelijke discussie over handhaving in gang gezet, die leidde tot de conclusie dat een verbetering van de kwaliteit van de handhaving noodzakelijk is. Op initiatief van het Rijk is het project Professionalisering van de handhaving gestart, waarbij uniforme kwaliteitscriteria zijn vastgesteld waaraan alle 600 handhavinginstanties in Nederland - waaronder gemeenten, milieudiensten, waterschappen en provincies - eind 2004 moeten voldoen.
Afgelopen jaar heeft de gemeente Hilvarenbeek het project opgepakt en ook 2004 zal voor wat betreft handhaving grotendeels in het teken staan van dit project. Onlangs heeft de raad een verbeterplan vastgesteld waarin wordt beschreven welk proces moet worden doorlopen om tijdig aan de gestelde eisen te voldoen. Aan de hand van een risicoanalyse en prioriteitsstelling wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld voor de jaren 2004 tot en met 2006.
De eerste stappen om het handhavingsbeleid vorm te geven zijn intussen gezet. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd voor de ambtelijke organisatie en voor de gemeenteraad en er is een projectgroep ingesteld. Namens het college zal wethouder Hendrikx in deze projectgroep participeren. Ook de raadsfracties worden uitgenodigd deelnemers af te vaardigen.

Onderhoudssubsidies gemeentelijke monumenten
De bijdrage voor restauratiewerkzaamheden aan het gemeentelijk monument Groot Loo 22 wordt definitief vastgesteld op 1.291,15. Dit bedrag wordt uitbetaald aan de eigenaar van het betreffende pand. De onderhoudssubsidies voor de panden Gorp 4 en Gorp 7 worden voorlopig vastgesteld op 1.282,05 en 2.638,25. De definitieve subsidiebedragen worden vastgesteld nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd en declaraties zijn overlegd.

Tussenrapportage Verkeerscirculatieplan Hilvarenbeek Het college heeft kennis genomen van de tussenrapportage van het verkeerscirculatieplan. Het plan wordt tijdens de eerstvolgende vergadering voorgelegd aan de commissie Openbare Werken en Milieu. Deze vergadering vindt niet plaats - zoals oorspronkelijk gepland - op woensdag 3 december a.s. maar op dinsdag 9 december 2003. Nog dezelfde week, op donderdag 11 december 2003 wordt de tussenrapportage gepresenteerd aan inwoners van Hilvarenbeek en overige belangstellenden. Deze informatieavond zal worden aangekondigd in de gemeenterubriek in de Hilverbode.
Na de informatie-avond zal de rapportage verder worden uitgewerkt. Ook de volgende versie van de rapportage zal weer worden voorgelegd aan de commissie Openbare Werken en Milieu en eventueel tijdens een tweede informatieavond worden gepresenteerd.

Evaluatie gebruik gemeentelijke website
Op verzoek van de gemeenteraad is het gebruik van de gemeentelijke website tussentijds geëvalueerd. De evaluatie wordt op 8 december a.s. voorgelegd aan de commissie voor Algemene Beleidszaken en Financiën. De evaluatie geeft een eerste indicatie van het gebruik van de gemeentelijke website. Harde cijfers en conclusies kunnen in dit stadium nog niet worden gepresenteerd aangezien de cijfers betrekking hebben op een website die het afgelopen jaar volop in ontwikkeling was en in feite pas per augustus 2003 zijn huidige - voorlopig definitieve
- vorm en inhoud kreeg.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Jaarstukken GGD
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in te stemmen met de jaarstukken (jaarrekening 2002 en begroting 2004) van de GGD Hart voor Brabant.

Onderwijshuisvestingsbeleid
Sinds 1997 - toen onderwijshuisvesting een gemeentelijke taak werd - stelt de gemeenteraad jaarlijks een budget beschikbaar voor onderwijshuisvesting. Toekenning van dat budget geschiedt nadat de diverse aanvragen van schoolbesturen zijn getoetst aan de gemeentelijke verordening Voorzieningen Huisvesting Primair Onderwijs (vastgesteld in 1996).
Schoolbesturen hebben te kennen gegeven dat deze verordening hen onvoldoende ruimte biedt om hun gebouwen aan te passen aan de eisen des tijds.
Het college wil ingaan op het verzoek van schoolbesturen om het huisvestingsbeleid aan te passen en stelt daarom aan de raad voor een Integraal Huisvestingsplan (IHP) te laten opstel-len. In verband hiermee wordt tevens voorgesteld de indieningstermijn voor aanvragen voor het Huisvestingsprogramma 2005 te verlengen (van 1 februari 2004 tot 1 mei 2004).
Het doel van het IHP is om de kwantitatieve en kwalitatieve huisvestingsbehoefte voor een langere periode inzichtelijk te maken en in overleg met de schoolbesturen een visie te ontwikkelen en het ambitieniveau te bepalen. Aan de hand van het IHP kunnen vervolgens ook de financiële consequenties voor de komende jaren worden vastgesteld.

Uit eerdere collegevergaderingen

Voorstel aan de gemeenteraad inzake VVV Hilvarenbeek Aan de gemeenteraad wordt het voorstel gedaan om vanaf 2005 aan de VVV een bijdrage toe te kennen tot 50% van de huisvestingskosten met een maximum van 4.000,00 per jaar. Deze bijdrage wordt verleend onder de voorwaarde dat de Stichting VVV - of zijn rechtsopvolger - bereid is tot samenwerking én dat de bijdrage van 8.000,00 van de Stichting Toerisme en Recreatie wordt aanvaard om de huisvestingskosten voor 2004 te kunnen voldoen.