Gemeente Ferwerderadiel

Verslag inspraakavond Bestemmingsplan Ferwerd-Súd

Verslag inspraakavond ter zake het voorontwerp van de partiele herziening van het Bestemmingsplan Ferwerd-Súd (schoolgebouw e.o.) op dinsdagavond 25 november 2003 om 20:00 uur in het gemeentehuis te Ferwert.

Aanwezigen : projectgroep nieuwbouw Ope Trije - mw. G. Hijlkema
- mw. H. Rijpma

- dhr. T. Hijlkema

- dhr. G. Nijboer

- dhr. E. Pijnacker

- dhr. R. van der Roest (architect)

- dhr. B. van der Sloot

- dhr. S. Terpstra (gemeente)
gemeente Ferwerderadiel - dhr. W. Zoodsma (wethouder)
- dhr. L. Woudstra (verslag)
stedenbouwkundig Buro Vijn B.V. - dhr. J. van der Weerd Van Overbeek Tromp, architecten - dhr. R. van Overbeek publieke tribune ± 20 personen


* Het betreft een gecombineerd programma: enerzijds gaat het om de presentatie van het ontwerp voor een nieuw schoolgebouw van de Openbare Basisschool Ope Trije op een locatie aan de Hegebeintumerdyk, nabij de sporthal De Heechfinne, anderzijds om de start van de planologische procedure door middel van een inspraakavond over het voorontwerpbestemmingsplan ten behoeve van de ruimtelijk inpassing van deze ontwikkeling.
* De heer S. Terpstra opent de avond met een toelichting op de aanleiding van deze avond, alsmede een uitleg over de opzet ervan. De agenda is als volgt. Er zal worden gestart met een welkomstwoord van de voorzitter van de projectgroep nieuwbouw OBS Ope Trije, waarna de architect het ontwerp zal presenteren. Dan is er een korte pauze. Aansluitend volgt het formele deel van de avond: het geven van de gelegenheid tot inspraak op het voorontwerpbestemmingsplan.

* De heer T. Hijlkema heet de aanwezigen namens de projectgroep, alsmede namens de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs Ferwerderadiel welkom. Hij spreekt zijn tevredenheid uit over de combinatie zoals die vanavond wordt gemaakt: bouwplanpresentatie en planologische procedure. Hij geeft het woord vervolgens aan de heer R. van der Roest, ontwerper van het betreffende bouwplan.
* De heer R. van der Roest start vervolgens een digitale presentatie over het schoolontwerp, waarin het ontwerpprogramma, het stedenbouwkundig concept, de ruimtelijke randvoorwaarden, de ontwerpersgedachte (van snoepketting tot bouwplan) de revue passeren. Hij sluit af met een detailtoelichting op het ontwerp, zijnde de uitleg over de begane grond- en verdiepingindeling, de gevelaanzichten en een 3D-presentatie van het bouwplan in zijn omgeving.

* Na de pauze heropent de heer W. Zoodsma de bijeenkomst en wel het formele deel ervan, n.l. de inspraakavond in het kader van het planologische traject. Er zal dan ook een officieel inspraakverslag worden gemaakt, dat aan de aanwezigen zal worden toegezonden. Vervolgens geeft hij het woord aan de heer J. van der Weerd, die een korte toelichting zal geven op de belangrijkste punten van het voorontwerpbestemmingsplan.

* De heer J. van der Weerd geeft aan dat het slechts om een eenvoudig soort bestemmingsplan gaat, die simpel gesteld de agrarische bestemming verandert in een schoolbestemming en wel op de locatie zoals die in kaartbeeld wordt getoond. Hij geeft aan dat er vooraf een locatieonderzoek heeft plaatsgevonden, waarin alternatieven zijn onderzocht. De voordelen van deze locatie hebben de gemeente ertoe doen besluiten om voor ruimtelijke inpassing alhier te kiezen. Vervolgens dient een bestemmingsplan ertoe om de bouw van het gepresenteerde ontwerp daadwerkelijk mogelijk te maken, in die zin dat een bouwvergunning op basis van zon plan kan worden verleend. Alvorens tot zon (voor-)ontwerp te komen moeten er allerlei zaken worden onderzocht; het betreft o.a. de bodemkwaliteit, het waterbergingsaspect, de archeologische waarden en milieu-aspecten. Het leverde in dezen een aantal randvoorwaarden op. Zo moest om geluidstechnische-, maar ook veiligheidsredenen redenen afstand worden gehouden van de tegenovergelegen bedrijvigheid, aangezien de school zogeheten geluidsgevoelige bebouwing betreft. Voor het wegverkeerslawaai wordt uitgegaan van de instelling (in casu verlegging) van een 30-km-zone; ook uit verkeersveiligheidsredenen is dat overigens een goede zaak, gezien de confrontatie van snel- en langzaam verkeer. Verdere uitgangspunten betreffen de situering van de ingang aan de oostzijde, richting sporthal, het medegebruik van de bestaande parkeervoorzieningen, zo nodig uit te breiden met een kiss- and ride-ruimte. Voorts zal het gebouw om landschappelijke, stedenbouwkundige redenen maximaal 2 bouwlagen mogen kennen. Tot slot is er de wens om de watergangen te behouden. Op basis van een getoonde plankaart licht hij afsluitend de bestemmingen en bestemmingsvlakken toe; de bestemming Cultuurgrond bevat de mogelijkheid om te zijner tijd bij gebleken behoefte nog te kunnen wijzigen in Maatschappelijke doeleinden, zodat een uitbreiding van de school of andere maatschappelijke voorzieningen (bijvoorbeeld kinderopvang, jeugdsoos, peuterspeelzaal of bibliotheek) aldaar tot de mogelijkheden behoort.

* De heer W. Zoodsma vraagt de aanwezigen of er behoefte is aan een reactie op de planologische kant van de zaak.
* De heer K. Osinga vraagt waarom niet in één keer tot een positieve bestemming wordt overgegaan en er aldus met een wijzigingsbevoegdheid wordt gewerkt?

* De heer W. Zoodsma antwoordt dat er nog geen concrete behoefte is aan het betreffende deel van die locatie. Als zich dat in de toekomst voordoet volgt er een wijzigingsprocedure op basis van een concreet plan, waarbinnen weer ruimte voor overleg/inspraak met omwonenden is.

* De heer J. Kingma meldt al buiten deze avond om redelijk gerustgesteld te zijn voor wat betreft de plaatsingsmogelijkheid van de feesttent; binnen de bestemming is ook sport- en spel mogelijk, zodat hij er van uit gaat dat er geen planologische beletselen zullen zijn voor dit onderdeel. Voorts vraagt hij of er in een bruggetje is voorzien tussen woonwijk en school.
* De heer S. Terpstra geeft aan dat voor dat specifieke onderdeel nog geen uitwerking voor handen is. Wel is er reeds bij de planvorming destijds voorzien van een doorsteekmogelijkheid vanuit de woonwijk. Het zal gaan om een fiets-/voetpad dat toegang zal geven aan school en aanverwante zaken.

* De heer J. van der Bij meldt dat de jeugdsoos nu nog in de sporthal is gehuisvest.

* De heer W. Zoodsma geeft aan dat zulks bij gebrek aan een concreet verhuisplan ook voorlopig nog zo zal blijven; het is meer een optie voor de toekomst dat er eventueel op deze locatie in een JeugdOntmoetingsPlek kan worden voorzien.

* De heer J. Kingma acht het een goede zaak dat er een scheiding is gehouden tussen snel- en langzaam verkeer.

* De heer S. Papma zou graag iets meer vernemen van ontwerperzijde over de verhouding tussen sporthalontwerp en schoolontwerp. Zou een uitbreiding ook ronde vormen kunnen krijgen?
* De heer R. van der Roest verklaart dat vooral van de eigen kracht van het schoolontwerp is uitgegaan. De kantigheid ervan is in een zeker contrast met de sporthalkap. Maar massa en schaal zijn niet recht evenredig vergelijkbaar. Om budgettaire redenen heeft het ontwerp ook letterlijk en figuurlijk grenzen. Een ronde aanbouw is in zijn ogen zeer wel denkbaar; dat past wel in de gedachte van een (aan-)groeimodel.

* Mevrouw A. Lettinga vindt het gebouw toch vooral strak en (te) weinig speels in relatie tot de schoolfunctie.
* De heer T. Hijlkema benadrukt de reactie van de heer R. van der Roest dat er een subjectief element in de beleving van het gebouw zit. De projectgroep vond dit ontwerp erg mooi.
* De heer S. Terpstra vult aan dat interieur en exterieur ook op een bepaalde wijze samenhang. Hij verzekert dat de school van binnen en met name op het oog met de functie als een feestje zal worden beleefd.

* De heer B. van der Sloot is van mening dat de ontwerper dieper op de inhoudelijke kant van de vraag moet in gaan. Hij vraagt hem een beter sfeerbeeld te schetsen van het ontwerp en in te gaan op kleur- en materiaalgebruik.

* De heer R. van der Roest spreekt vervolgens het kleur- en materiaalgebruik van de verschillende gevels door. Hij benadrukt dat daarmee beoogd is een bepaalde spanning aan te brengen. De scheve blokpositionering en het dakoverstek doen vervolgens de rest.

* De heer B. van der Sloot merkt op dat de leegte rondom, met name de achterzijde zijns inziens om aankleding vraagt, die ook als windbreker kan functioneren.

* De heer S. Terpstra stelt dat de terreininrichting nog in detail moet worden bekeken; in beplanting is dan ook nog niet voorzien.
* De heer W. Zoodsma vult aan dat de gemeente de ervaring heeft dat een beplantingsstrook door anderen vaak weer als uitzichtbeperkend worden beoordeeld, weshalve men er voorzichtig mee om moet gaan; vaak is overleg met die betrokkenen wel het minste. Ook het onderhoud is een aspect van belang.
Nu er geen verdere vragen zijn bedankt hij de heer J. van der Weerd voor zijn toelichting op het voorontwerpbestemmingsplan en sluit het inspraakgedeelte af.

* De heer T. Hijlkema bedankt een ieder die aan deze avond heeft meegewerkt en de gemeente als gastgever. Er zal verder gewerkt worden aan dit bouwplan, teneinde hopelijk volgend jaar tot daadwerkelijke bouw te komen. Hij sluit de bijeenkomst af en wenst een ieder wel thuis.

Ferwert, 26 november 2003.