De Unie


Arcadis - CAO principeakkoord bereikt

27 november 2003 - Er is met de directie van Arcadis een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO. De ingangsdatum van het akkoord is 1 april 2004.

De afgelopen maanden is er intensief onderhandeld met ARCADIS over een tweetal punten, te weten de pensioenregeling en salarisafspraken. Beide onderdelen zijn vanaf het begin aan elkaar gekoppeld.

De pensioenregeling
Het is de bedoeling wijzigingen in het pensioenstelsel door te voeren per 1 januari 2004.
Een nieuwe pensioenregeling bleek onontkoombaar gelet op de toenemende kostenstijging en het inmiddels ontstane tekort van ruim 10 miljoen euro. Dit tekort had ook zijn neerslag op de indexatie van de reeds ingegane pensioenen.
Er is gezocht naar verschillende alternatieven, maar uiteindelijk is er een nieuwe pensioenregeling tot stand gekomen. Om ons te begeleiden in het proces hebben we een tweetal pensioenadviseurs in de arm genomen, te weten Jan van de Brink en David de Boer.

Eenmalige resultaatafhankelijke uitkering
Naast pensioenafspraken, is er een afspraak gemaakt ten aanzien van het salaris. Per 1 november 2004 wordt een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering uitbetaald.

Afgelopen maand hebben vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet een zgn. Centraal Akkoord afgesloten. Hierin staat onder meer dat er geen structurele loonsverhogingen mogen worden afgesproken. Vandaar dat we bij ARCADIS 1,25% eenmalig per november 2004 zijn overeengekomen (afhankelijk van de resultaten van ARCADIS Nederland).

Vijf informatiebijeenkomsten
In het bijgesloten principeakkoord staan de gemaakte afspraken. Omdat de pensioenmaterie nogal complex is, zijn vijf informatiebijeenkomsten belegd waarin ARCADIS en de vakbondsvertegenwoordigers uitleg geven en vragen beantwoorden. De data staan genoemd in CAO Nieuws van 21 november j.l.

Positief voorleggen
Als vakbonden leggen wij het bereikte principeakkoord positief aan u voor. U heeft de gelegenheid om schriftelijk uw stem uit te brengen. Dit kan tot en met vrijdag 19 december a.s. met behulp van bijgevoegd stemformulier. Alleen uitgebrachte stemmen worden geteld.

Hans van Bovene
Bestuurder

donderdag, 27 november 2003