Gemeente Laren


Laatste bouwfase College De Brink

Gemeenteraad stemt in met plan
De laatste bouwfase voor College De Brink is in de gemeenteraadsvergadering van 7 november jl. (begrotingsvergadering) goedgekeurd. Naar verwachting zal dit eind 2004 voltooid zijn. Het oude gebouw (Kerklaan 4) zal dan vervangen zijn door een fraai nieuw gedeelte, dat minder grondoppervlakte inneemt dan het huidige oude gebouw. Erachter verrijzen in totaal negen woonhuizen, die aan strenge beeldkwaliteitseisen moeten voldoen.
Ten opzichte van de oude prognose (een leerlingenaantal van ca. 1050) zal het leerlingaantal de komende jaren niet boven de 975 uitkomen, de capaciteit van de school is hieraan aangepast.
De bewoners van de Kerklaan en omgeving zijn inmiddels per brief door het college van B&W geïnformeerd over de plannen. Begin volgend jaar zal een informatieavond gehouden worden.

Het schoolgebouw bestaat op dit moment uit 8.789 m². Twee nieuwbouwdelen zijn inmiddels gerealiseerd. De derde bouwfase zal de laatste zijn. Het oude gebouw, aan de Kerklaan 4, zal uiterlijk eind december 2004 - na gereedkomen van de nieuwbouw - buiten gebruik worden gesteld. Het gebouw wordt daarna afgebroken omdat het niet meer voldoet aan de eisen. Het bouwproject College De Brink zal zijn afgerond.

Consequenties voor de buurt
De verschillende procedures, zoals opdracht aan de architect, procedure bouwvergunning etc. zullen zo snel mogelijk op gang gebracht worden. Voor de buurtbewoners zal de sloop en nieuwbouw weer de nodige overlast opleveren, zoals bouw- en vrachtverkeer in de straat. Door goede afspraken met aannemer en verschillende leveranciers te maken zal deze zoveel mogelijk beperkt worden. De werkzaamheden die het komend jaar zullen plaatsvinden omvatten:

· de sloop van de noodlokalen

· de derde bouwfase College de Brink

· de sloop van Kerklaan 4 (oud schoolgebouw uit 1966)
· de bouw van de vijf woningen aan de Kerklaan

Strooibebouwing
Naast het schoolgebouw omvat het plan ook de zogenoemde 'strooibebouwing'. Op korte termijn worden vijf woningen gerealiseerd (planning januari - november 2004). De overige vier woningen zullen - tenzij de procedures vertraagd worden door bezwaar- en beroep - vóór 1 januari 2006 zijn verrezen.
Informatie: R.M.H. Hendrikx, tel. 53 99 620

Onderhoudssubsidies voor gemeentelijke monumenten De gemeente Laren kent regelmatig subsidies toe voor het onderhoud van gemeentelijke monumenten. Het gaat dan om woningen die op de gemeentelijke monumentenlijst voorkomen. Het soort onderhoud dat in aanmerking komt voor subsidie:
Daken

· vernieuwen van pannen of leiwerk

· het verhelpen van gebreken aan rieten daken
· repareren en vernieuwen van zink en lood

· onderhouden van brand- en bliksembeveiliging
· windveren

· schoorstenen

Goten en hemelwaterafvoeren

· opheffen van verstoppingen

· reparaties en schoonmaak

· werkzaamheden welke de waterhuishouding rondom het monument bevorderen

Gevels

· voegwerk

· reparatie natuursteen en baksteen

· pleisterwerk

· reparatie houtwerk inclusief luiken

· monumentale beglazing

· buitenschilderwerk

Historische annexen

· ornamenten aan gevels, erkers, balkons, goten en dergelijke
· hekwerken, stoepen, kelderluiken

· bijbehorend schilderwerk
De subsidie bedraagt 30% van de werkelijk gemaakte onderhoudskosten met een maximum van EUR1588,23 per jaar. De eigenaar moet aan een aantal verplichtingen voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen.
Informatie hierover kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen, Ruimtelijke Ordening en Milieu, mw. Th. Willemse, tel. 53 99 687 (alleen ´s ochtends)

Bladcampagne....wij helpen u, helpt u ons?
Tijdens de bladcampagne neemt de gemeente als extra dienstverlening het bladafval uit particuliere tuinen mee. Dit moet dan wel aan de stoeprand gelegd worden op de dag dat de medewerkers van de bladcampagne in uw straat bezig zijn. Met nadruk dient vermeld te worden dat hier geen grof tuinafval, zoals takken, in mogen zitten. Hiervan raakt de bladzuiger verstopt en er gaat veel tijd (en geld) verloren om deze storingen te verhelpen. Bij deze vragen wij aan eenieder om dus alleen blad aan te bieden! Bladhopen die niet alleen uit blad bestaan zullen in de bladcampagne niet meegenomen worden.

BOA's alert op overtredingen
Vóór de schoonmaakbeurt moeten de bladeren zo dicht mogelijk aan de rijbaan op een hoop zijn geveegd. Als bladafval op het verkeerde moment en/of op de verkeerde manier langs de openbare weg wordt aangeboden, wordt het bureau Toezicht en Handhaving van de GAD ingeschakeld. Ook de eigen Larense BOA's (Bevoegde Opsporings Ambtenaren) zullen alert zijn op overtredingen.

Afvoerputten
Ondanks de inzet van gemeentewerken om deze problemen te voorkomen zal het toch kunnen gebeuren dat genoemde putten verstopt zijn. Inwoners van Laren kunnen een handje helpen door het blad bij de putten te verwijderen totdat de gemeente hun straat heeft gereinigd. Indien u meer informatie wenst of wilt weten wanneer de bladcampagne bij u in de buurt is kunt u bellen met de afdeling Gemeentewerken, tel. 035 5394062

Stand van zaken....
Postiljon (week 48/2003)

Op 17 november 2003 is opnieuw voor omwonenden en belangstellenden een informatieavond gehouden over de verdere ontwikkeling van het woningbouwplan Postiljon. Op deze avond is het verkavelingplan Postiljon gepresenteerd. Dit verkavelingplan is een uitgewerkt plan waarin de bebouwingsvlekken zijn getekend met bijbehorende parkeerplaatsen, groenstructuren, speelplaatsen en wegen waaronder ook fiets- en voetpaden.
In de planontwikkeling wordt uitgegaan van de bouw van 139 woningen in zowel de koop- als huursector.

In onderstaande tabel staat aangegeven hoeveel woningen er zullen worden gebouwd met bijbehorende verkoop- en verhuurprijzen. De genoemde verkoop- en verhuurprijzen zijn 'vanaf' prijzen. In het plangebied is ook rekening gehouden met de bouw van 5 sherpawoningen. Dit zijn woningen voor minder valide mensen.

Type woning Aantal woningen Maximale verkoop-/verhuurprijzen v.o.n. labeling doelgroepen
Vrije bouwkavels
vrijstaande woningen 10 marktconforme prijzen
2-onder-1 kapwoningen 28 marktconforme prijzen

Koopsector
koopappartementen 12 vanaf EUR 190.000,00 junioren koopappartementen 20 vanaf EUR 285.000,00 senioren eengezinswoningen 30 vanaf EUR 265.000,00 doorstromers

Huursector
eengezinswoningen 22 EUR 585,-- per maand junioren sherpawoningen 5 bijzonder

Totaal aantal woningen 139

Enquête aanpassing woningindeling
De gemeente heeft een enquête opgesteld om te onderzoeken of in de indeling van de in het bouwplan opgenomen koopwoningen nog aanpassingen gewenst zijn. Bijvoorbeeld voor wat betreft het aantal slaapkamers (3 of 4) in de doorstroomkoopwoningen en de juniorkoopappartementen.
De gemeente zal aan de hand van dit soort vragen en gesprekken met de woningbouwvereniging bepalen hoeveel differentiatie er nodig is binnen het reeds vastgestelde plan. Aan het plan zelf worden geen aanpassingen meer gedaan.
Het streven is om medio 2004 de start met de inschrijving van de woningen en kavels te beginnen. De oplevering van de woningen staat vooralsnog gepland voor 2006-2007.
Informatie: mw. M. Gooijer, tel. 53 99 658

*Via de link op de startpagina van deze site komt u snel op de juiste plaats