Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Israëlische Yhalomschool wint internettoernooi

Januari 2003 werd vanuit de Prinses Margrietschool in Apeldoorn het idee gelanceerd om een internationale internet schaakcompetitie op te zetten. Doordat de school door het veelvuldig spelen van wedstrijden tegen andere scholen via internet goede contacten had gelegd met Engelse en Israëlische scholen, was het niet moeilijk een deelnemersveld samen te stellen. Naast de Knaphill School en de Lincoln Minster School uit Engeland, Elkana School en Yhalom School uit Israël, Lycée de Garçons Esch uit Luxemburg , waren er drie Apeldoornse teams op het toernooi vertegenwoordigd.

Op 25 november werd de eindronde van het internettoernooi ICC Scolastic Chesstournament 2003 gespeeld. Voor de drie Apeldoornse deelnemers was als speellocatie basisschool De Schakel gekozen, die hiervoor 16 computers ter beschikking had gesteld. Helaas was de gastheer niet opgewassen tegen Elkana uit Israël en verloor met 5-0. De andere twee Apeldoornse deelnemers, De Korf en de Prinses Margrietschool moesten het tegen elkaar opnemen, waarbij De Korf uiteindelijk aan het langste eind trok. Een 4-1 overwinning was dan ook terecht. De Yhalomschool uit Israël bleek in deze editie van het toernooi duidelijk de sterkste, ook van de laatste hindernis (Lincoln Minster School uit Engeland) werd met 5-0 gewonnen, waardoor het kampioenschap veiliggesteld werd.

In januari zal een nieuw toernooi worden opgestart met maar liefst 24 deelnemende scholen. Met diverse landskampioenen en spelers met een rating boven 2000 mag het niveau vrij hoog genoemd worden. Informatie over het komende toernooi kunt u verkrijgen op de website www.scolasticchess.com/icc2004 of via mail: icc2004@scolasticchess.com


---

Inschrijving Open NK Snelschaken start 1 december

Op 1 december (om 00.01 uur om precies te zijn) start de inschrijving voor het Open NK snelschaken in Dordrecht. Wees er snel bij. De geschiedenis leert dat het toernooi binnen enkele uren volgeboekt kan zijn!

---


Cultural Village Chess Tournament 2003 - ronde 2

In het knusse Wijk aan Zeese Café De Zon is maandag de opening verricht van het Cultural Village Chess Tournament, dat ooit begon als het Sonnevanck Schaaktoernooi. De doorstart is mogelijk gemaakt door een fiks aantal vrijwilligers en enkele geldschieters. Als de Sonnevanck-toernooien zouden worden meegeteld, is dit het 10e Cultural Village-toernooi in Wijk aan Zee.

De opzet van het toernooi is hetzelfde gebleven: bied spelers de gelegenheid om een meesterresultaat te halen en bied toeschouwers en organisatoren de gelegenheid om onder het genot van een drankje van de partijen te genieten. Een café is daarvoor de perfecte plaats.

De officiële opening werd maandag verricht door grootmeester Friso Nijboer, zelf tweevoudig winnaar van het Sonnevanck-toernooi. Nijboer debuteerde in deze hoedanigheid en deed dat op meer dan bekwame wijze. Met een goed gevoel voor details en humor evalueerde hij alle spelers. ,,Ik ben waarschijnlijk de enige speler in de wereld die tegen alle deelnemers aan dit Cultural Village Tournament heeft gespeeld'', zei Nijboer, en daarin zou hij best wel eens gelijk kunnen hebben. Juist daarom was hij degene bij uitstek die de tien hoofdrolspelers kon beoordelen, waarbij iedereen overigens een hart onder de riem kreeg van de Amsterdamse grootmeester.

Na de gezamenlijke maaltijd (een goede traditie die ook bij de doorstart in stand werd gehouden) op maandagavond, werd op dinsdagmiddag om 13:00 uur begonnen met de eerste zetten. De achterzaal van café De Zon, die bij het komende Corus-toernooi weer zal worden gebruikt voor de 4- en 10-kampen, blijkt in de praktijk een prima speelzaal.

Opvallend veel toeschouwers uit het schaakwereldje kwamen op de eerste ronde af, zoals onder meer Gert Ligterink, Manuel Bosboom en John van der Wiel. Het bracht Tom Bottema, die in de eerste ronde snel remise overeenkwam met de 15-jarige Robert Ris, tot de volgende uitspraak: ,,Nu John en Manuel er ook zijn, vermoed ik dat de gemiddelde rating van de toeschouwers inmiddels hoger is dan die van de deelnemers.'' We hebben het niet uitgerekend, maar hij zou gelijk kunnen hebben gehad. In die eerste ronde wonnen Langheinrich, Van Delft, Armas (deelnemer aan alle Sonnevanck-toernooien!) en Wohl hun partijen overigens overtuigend.

In de tweede ronde eindigde het topduel Armas-Van Delft in remise. Doordat Langheinrich en Wohl opnieuw wonnen, delen zij de eerste plaats. Opgemerkt dient wellicht nog te worden dat de perschef van het Corus-toernooi op de 47e zet een plotselinge remisemogelijkheid miste (Txf2+). Zowel Bottema als Langheinrich hadden dit gemist.

Niet onbelangrijk zijn de partijen die dit toernooi hebben mogelijk gemaakt:
Hoofdsponsor: Corus
Co-sponsors: Stichting Bevordering Schaaksport Nederland, KNSB, Essent Schaaktoernooi
Donateurs: Ton de Vreede, Piet Zwart, Marc Spierings, Dirk Goes, Schaakgenootschap Het Paard van Ree, Strandcafé Sonnevanck, Hotel De Klughte, Residentie Zeeduin, Hotel De Wijck, Café De Zon, Dorpshuis De Moriaan, Hotel Mare Sanat, Stichting Hart van Europa.

Voor het online naspelen van de partijen uit de tweede ronde: Klik hier.

Voor de uitslagen: zie teletekst.

Foto's vindt u hier.
Voor eerdere rondes, scroll naar beneden.

---