Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk ASEA/LIV/83168

Onderwerp Datum Cumulatie inkomenseffecten 2004 27 november 2003

Bijgaand ontvangt u een inventarisatie van de maatregelen met inkomensgevolgen voor 2004 met daarbij een beeld van de mate waarin deze maatregelen cumuleren bij dezelfde huishoudens. In de begroting van SZW heb ik u in september een inkomensbeeld voor 2004 doen toekomen, met een nadere toelichting op de effecten van maatregelen die niet in het generieke beeld zijn opgenomen. Via mijn brief van 22 oktober 2003 heeft u een actualisatie van het generieke inkomensbeeld voor 2004 ontvangen naar aanleiding van de aanpassing rond de eigen bijdrage voor medicijnen en de afspraken uit het najaarsakkoord. In aanvulling hierop gaat de voorliggende brief nader in op de inkomenseffecten van maatregelen die niet in het generieke beeld zijn opgenomen.

Deze inventarisatie is bij diverse gelegenheden toegezegd, ondermeer bij het begrotingsonderzoek van SZW van 20 november jongstleden en in de nota naar aanleiding van het verslag bij de begroting van SZW. In deze brief zijn ook de aanpassingen op het belastingplan die op aandrang van uw kamer zijn aangebracht in de aftrek voor buitengewone uitgaven verwerkt (paragraaf 3.4). Tevens is ingegaan op de effecten voor chronisch zieken en gehandicapten (paragraaf 4.3).

Deze inventarisatie vormt een aanvulling en actualisatie van bijlage 15 van de begroting van SZW. Deze aanvulling wordt dit jaar gemaakt omdat er in 2004 veel maatregelen zijn met plussen en minnen welke niet zijn opgenomen in het generieke koopkrachtbeeld. De spreiding in koopkrachtmutaties is daardoor in 2004 groter dan normaal. De analyse is zeer bewerkelijk maar kan voor een bijzonder jaar als 2004 belangrijke toegevoegde waarde hebben. De resultaten moeten gezien worden als een globale indicatie van de neerslag van de inkomenseffecten van de maatregelen in 2004. De verschillen tussen huishoudens zijn te groot om daar conclusies uit te trekken voor individuele situaties.

In het begrotingsonderzoek van 20 november heeft de kamer gevraagd in deze brief ook in te gaan op verschillen in de berekeningen door SZW, Nibud en CG-raad. Daartoe is een bijlage bij de brief opgenomen.




---

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)