Partij van de Arbeid



PERSBERICHT



Den Haag, 27 november 2003



Reactie van de PvdA-fractie op het rapport Kok over werkgelegenheid in Europa



De fractie van de PvdA heeft met instemming kennisgenomen van de aanbevelingen van het rapport dat Wim Kok in opdracht van de Europese Commissie heeft gemaakt over werkgelegenheid in Europa. Zelfs in de titel 'Jobs, jobs, jobs' horen we de echo van het succesvolle werkgelegenheids- en arbeidsmarktbeleid van de kabinetten waarvan Wim Kok premier was.



Positief is de PvdA over het pleidooi van de Taskforce om bij het werkgelegenheidsbeleid allereerst aandacht te besteden aan het verhogen van de concurrentiekracht van de Europese (en Nederlandse) economie.


Nederland zal zich voor de vorming van een sterke kenniseconomie de lessen van Finland, Zweden en Denemarken moeten aantrekken. Ook het Ierse model met ervaren 'mentoren' voor startende ondernemingen kan voor Nederland van belang zijn.


Voorts is de PvdA positief over de aanbeveling om de bestaande Europese structuurfondsen fundamenteel aan te passen. De beschikbare middelen zullen maximaal moeten worden ingezet om de doelstellingen van de Lissabon-agenda en de Richtsnoeren werkgelegenheid te realiseren.



De Nederlandse aanpak van 'Flexibiliteit en Zekerheid' en uitzendarbeid wordt ten voorbeeld gesteld aan de andere EU-landen. Op andere onderdelen houdt het rapport Nederland ook een spiegel voor. De recente introductie in Zweden van gratis kinderopvang voor werkzoekende ouders levert een interessante les voor Nederland. Datzelfde geldt voor het Finse initiatief om, na uitgebreid onderzoek naar knelpunten, een breed trainingsprogramma op te zetten voor behoud van inzetbaarheid voor oudere managers en werknemers.



Terecht bepleit de Taskforce dat landen zich meer rekenschap moeten geven van de goede voorbeelden die soms in andere landen worden gerealiseerd. Terecht is ook, dat de Europese Commissie meer bevoegdheden moet krijgen om de lidstaten, zonder voorafgaand overleg en onderhandelingen, richtinggevende aanwijzingen te geven. De Nationale Actieplannen Werkgelegenheid zullen meer het karakter moeten krijgen van een vertaling van de Europese commitments naar het nationale beleid.



De specifieke aanbevelingen die de Taskforce aan Nederland doet, worden door de PvdA onderschreven. Dat geldt zeker voor de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten, activerend arbeidsmarktbeleid, de integratie van minderheden, actief ouder worden en verbetering van de mogelijkheden tot arbeidsparticipatie van vrouwen.


Op het terrein van investeren in menselijk kapitaal vindt de PvdA de aanbevelingen aan Nederland mager. Naast het voorkomen van voortijdig schoolverlaten zou een pleidooi voor investeringen in de kwaliteit en beschikbaarheid van goed onderwijs en verhoging van het (internationaal bezien té lage) opleidingsniveau in Nederland voor de hand liggen. Dat geldt ook voor extra investeringen in permanente educatie van werknemers.



Tenslotte: gelukkig zijn de tien nieuwe lidstaten volledig opgenomen in het onderzoek en de aanbevelingen van dit rapport. Jammer genoeg bevat het rapport geen aanbevelingen over hoe om te gaan met de uitbreiding van de interne arbeidsmarkt naar de tien nieuwe lidstaten, de betere werking van de Europese arbeidsmarkt en grensarbeid. De PvdA verwelkomt een vervolgopdracht op dat terrein. Wellicht wil Wim Kok ook aan een dergelijke commissie leiding geven. Met dit rapport heeft hij bewezen voor die taak prima berekend te zijn.



Woordvoerders


Kris Douma: 06-1830 6024


Jet Bussemaker: 06 1830 5799



* Bezoek ook onze website www.pvda.nl