CDA

CDA
27-11-03
Europees Parlement maakt vuist tegen namaakproducten

De Juridische Commissie van het Europees Parlement heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen namaakproducten.

Donderdag 27 november nam de Juridische Commissie een richtlijnvoorstel aan dat de nationale wetgevingen inzake middelen ter handhaving van intellectueel eigendom in de EU harmoniseert. Hierdoor zal er een coherent beleid van de EU ten aanzien van nagemaakte producten ontstaan.

CDA-Europarlementariër Bert Doorn, woordvoerder interne markt voor de EVP (Europese Volkspartij), is zeer ingenomen met het besluit van het Europees Parlement. "De actuele berichten over ontploffende mobiele telefoons illustreren dat namaakproducten een zeer gevaarlijk alternatief zijn voor het origineel. Dit is bij uitstek een thema dat om een internationale aanpak vraagt, en ik ben zeer blij dat het Europees Parlement in deze haar verantwoordelijkheid heeft genomen".

Het aantal vervalsingen van merkproducten in de Europese Unie neemt toe. In de eerste helft van 2003 werd reeds voor 50 miljoen euro aan nagemaakte producten onderschept. Deze variëren van luxeproducten tot medicijnen, mobiele telefoons en batterijen. De ondeugdelijkheid van deze producten kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Nadere informatie: Bert Doorn (CDA/EVP):+32-2-2847543 of
+31-6-50254934