Gemeente Den Haag

november 2003
Meer ruimte voor vmbo-scholen (25 november)

Leerlingen in het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) krijgen met ingang van 1 januari 2004 meer ruimte in de scholen. Dat is het belangrijkste gevolg van de wijzigingen van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Den Haag 1997. Het College van burgemeester en wethouders legt deze wijzigingen voor het jaar 2004 aan de raad voor.

De verordening bevat criteria, normeringen en procedures voor de behandeling en toekenning van aanvragen voor voorzieningen in de onderwijshuisvesting. Tot nu toe wordt de verordening elk jaar gewijzigd. Op deze manier blijft de verordening actueel.

De voormelde wijzigingen in de Verordening vloeien voort uit de afspraken die in het voorjaar van 2002 zijn gemaakt tussen de rijksoverheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze afspraken gaan over de besteding van extra gelden (landelijk in totaal EUR 113 miljoen) voor onderwijskundige vernieuwingen (OKV) in het primair en het voortgezet onderwijs. De vernieuwingen hebben voor 2003 geleid tot een aantal wijzigingen in de verordening waarvan basisscholen en de speciale scholen voor basisonderwijs profiteren.

Voor 2004 is het voortgezet onderwijs aan de beurt. In het voortgezet onderwijs verruimen de onderwijskundige vernieuwingen de norm waarmee de ruimtebehoefte van een school wordt bepaald. Dit heeft voor het vmbo tot gevolg dat scholen de gelegenheid krijgen om ruimten te realiseren voor zorgprofessionals, zoals maatschappelijk werker, schoolarts en orthopedagoog. Verder komt in het voortgezet onderwijs meer ruimte voor zelfstudie en docentwerkplekken.

Het vmbo is een samenvoeging van het voortgezet (speciaal) onderwijs, het (individueel) voorbereidend beroepsonderwijs en de mavo. Bijna zestig procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs in Den Haag volgt onderwijs op het vmbo.