Gemeente Den Haag

november 2003
Natuurspeelplaats Robin Hood in het Haagse Bos (25 november)

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 25 november 2003 besloten geld beschikbaar te stellen aan Staatsbosbeheer voor de aanleg van de natuurspeelplaats `Robin Hood' in het Haagse Bos. In de door de gemeente en Staatsbosbeheer vastgestelde ontwikkelingsvisie "De ontdekking van het Haagse Bos" (Rv. 325/2001) is een speelplek in het Haagse Bos voorzien. Met deze ontwikkelingsvisie streven gemeente en Staatsbosbeheer gezamenlijk naar een versterking van de ecologische, recreatieve, natuur- en belevingswaarde van het bos. Een van de uitgangspunten in de visie hiervoor is de aanleg van speelplekken in het gedeelte van het bos parallel aan de Bezuidenhoutseweg om kinderen spelenderwijs het bos te laten verkennen.

Locatie
De locatie waar de natuurspeelplaats Robin Hood komt, is een driehoekig stuk bos, nabij de Walter Boerweide, omgeven door paden. In het gebied staat een aantal bomen met onderbegroeiing van struiken en een kruidlaag. De struikenlaag zal verwijderd worden met het oog op de sociale veiligheid.

Thema `Robin Hood'
Bij het ontwikkelen van de plannen voor de natuurspeelplaats is gezocht naar een ontwerp dat past binnen de sfeer van het Haagse Bos en binnen het thema `Robin Hood'. De hoofdstructuur van de natuurspeelplaats vloeit voort uit kenmerken van Robin Hood, zoals toernooi, vluchtroute, uitkijkpost, vergadering en wachtwoord. De speelplaats heeft verschillende routes, in- en uitgangen en verblijfsruimten. Op de speelplaats komen onder andere een kabelbaan, hangbrug en klimwand. De toestellen worden uitgevoerd in materialen die aansluiten bij de omgeving, zoals hout en touw in natuurlijke kleuren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van boomstammen en paaltjes die kunnen dienen als bijvoorbeeld evenwichtsbalk, klimobject, zitgelegenheid of tafel. De grond wordt bedekt met boomschors.

Uniek
De natuurspeelplaats `Robin Hood' is geheel in overeenstemming met de ontwikkelingsvisie voor het Haagse Bos en past goed binnen het speelbeleid van Den Haag, zoals dat is neergelegd in de nota Samen Spelen (Rv.106/2001). Hierin staat dat de stad vooral behoefte heeft aan voorzieningen voor kinderen van 6 tot 12 jaar, zoals natuurspeelplaatsen. Een natuurspeelplaats is uniek binnen de gemeente vanwege het avontuurlijke karakter en de ligging in het bos en draagt daarom bij aan een gevarieerd aanbod van speelvoorzieningen.

Betrokkenheid belanghebbenden
Voorafgaand aan het ontwerp voor de natuurspeelplaats is een aantal bijeenkomsten gehouden met gebruikers, omwonenden, kinderen en beheerders. Er is een workshop met kinderen van scholen uit de buurt geweest , waarbij de kinderen hebben aangeven welke toestellen zij leuk vinden. Deze workshop heeft veel bruikbare ideeën opgeleverd voor het plan. Het plan is om advies voorgelegd aan de gebruikersgroep Haagse Bos. Deze groep bestaat uit gebruikers van het Haagse Bos die de belangen van een grotere groep gebruikers vertegenwoordigen. Deze gebruikersgroep vindt dat dit plan past binnen de randvoorwaarden en uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie.

Planning
De planning is er op gericht dat de natuurspeelplaats in het voorjaar van 2004 in gebruik genomen kan worden.