STICHTING ROKERSBELANGEN

NS misbruikt Tabakswet voor rookvrije perrons

Amsterdam, 27 november 2003, Wanneer op 1 januari 2004 de nieuwe Tabakswet in werking zal treden zijn werkgevers verplicht een rookvrije werkplek te creëren wanneer de werknemer daar om vraagt. Volgens de Stichting Rokers Belangen (SRB) misbruiken de NS deze wet. Het lijkt erop of de Nederlandse Spoorwegen aan het hengelen zijn naar een goed rapport bij het Kabinet. Ze doen net wat beter hun best dan van ze verwacht wordt, helaas voor de reiziger doen ze dit op het verkeerde terrein. Eerst begonnen de NS al enige maanden geleden met het ombouwen van rookcoupés terwijl de minister dit pas per 1 januari 2004 verordonneerde. Hoezo; de klant is koning? Eén op de drie Nederlanders rookt en komt bij de NS dus al maanden te vroeg niet meer aan zijn trekken.

Maar de NS gaan nog verder dan dat, en passant worden ook nog eens de perrons rookvrij gemaakt. Her en der zal nog wel op een afgelegen plekje een rokersruimte komen. Natuurlijk komen die juist op die plaats waar geen mens (veilig) durft te staan, en zo ver weg dat het risico bestaat dat zelfs een trein-met-vertraging gemist gaat worden.

Heel leuk bedacht van de NS; het scheelt waarschijnlijk wat veegwerk, maar wel een bot initiatief tegenover de klanten. In de trein niet roken, tijdens het wachten niet roken. En maar klagen over aangebrande reizigers. Agressie is nooit goed te keuren, maar met zo n rigide en dom beleid is het volgens de SRB voorspelbaar dat er rokers zijn die op het perron, in de open lucht, die nog steeds gratis is en voor en van ons allemaal, een sigaret opsteken. Om hun geduld te bewaren als er weer een vertraging, een omleiding, bladeren of ijsvorming op de rails wordt aangekondigd....

Laat de NS zich liever eerst wat meer bezig houden met hun werk, namelijk het vervoeren van mensen op afgesproken momenten. En als dat 100 % voor elkaar is mag het bedrijf, dat wij met zijn allen (deels via de belastingen) betalen, kijken waarmee ze zich verder bezig kunnen gaan houden! Minister Hoogervorst, trap er niet in, en geef de NS gewoon een dikke onvoldoende. Zoals de meeste reizigers met de NS dat ook doen!

A. Wurtz
Stichting Rokersbelangen

Noot voor de redactie,