Gemeente Rotterdam

Nr. 206
27 november 2003

Wolfert van Borselenpenning voor de heer W.C. van 't Wout

De heer W.C. van 't Wout heeft gisteren de Wolfert van Borselenpenning ontvangen uit handen van Burgemeester Opstelten. De heer Van 't Wout startte begin jaren '50 zijn eerste bedrijf, het latere Jewo-metaal, waar van meet af aan succesvol in nikkel en roestvrijstaal-schroot werd gehandeld. In de loop der jaren breidden zijn zakelijke activiteiten zich uit, mede waardoor Rotterdam en de Rotterdamse haven een belangrijke plaats heeft verworven op de wereldkaart.

Na zijn afscheid als algemeen directeur van Jewo-metaal,richtte hij zich op activiteiten waarbij biologisch dynamische milieureiniging zijn speciale aandacht kreeg. Hiertoe legde hij met zijn Nederlandse bedrijf Caldwell Environmental internationale contacten, kocht patenten en liet nieuwe technieken ontwikkelen, waarvoor hij niet schroomde internationale deskundigen naar Rotterdam te halen.

Als een rode draad door zijn leven loopt zijn band met Cuba. Hij bent voorzitter van het Nederlands-Cubaans centrum voor Handelsbevordering en treedt ook op als onbezoldigd ambassadeur voor Rotterdam. De heer Van 't Wout verscheepte RET-autobussen naar de haven van Havana om daar het openbaar vervoer op gang te houden. En dankzij hem kwam er een standbeeld van Piet Hein, een ontwerp van die andere bekende Rotterdammer, Willem Verbon, in Cuba.

Rotterdam eerde de heer van 't Wout eerder met de onderscheiding 'Rotterdammer van het Jaar' 1991. Het aan deze onderscheiding verbonden geldbedrag schonk hij terstond aan de Vogelklas van Karel Schot.

Naast zijn vele (inter-) nationale zakelijke activiteiten was en is de heer Van 'Wout ook op sociaal - cultureel gebied actief. Initiator en bestuurslid van de Stichting IJshal aan de Weena, oud- voorzitter van IJshockey Club de Panda's die onder zijn leiding Europese successen boekte, hoofdsponsor van de musical Kaat Mossel, initiator en uiteindelijk financier van het sculptuur 'Lof der Zotheid' die 9 november 1989 werd onthuld ter gelegenheid van de viering van het 15e lustrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam en daarnaast nog vele andere grote en kleine zaken op het (inter) nationale en het Rotterdams kunstgebied.

Zijn bijdrage aan het Rotterdamse Culturele leven is navenant of het nu gaat om ondersteuning van artistieke, nog nooit vertoonde films in Rotterdam of om een daadwerkelijke bijdrage aan de door de minister van Verkeer geopende manifestatie 'Mobiliteit als Uitdaging', het gebeurt met een zelfde bescheiden instelling die de heer Van 't Wout zo bijzonder en waardevol maakt voor het culturele leven in onze stad.

In de jaren '80 was hij commissaris van NV Stadion Feijenoord in welke functie hij als één van de redders van het stadion optrad. Met zijn oude woonbuurt voelt hij zich nog steeds verbonden. Een initiatief ten behoeve van die buurt vond en vindt bij hem altijd een gewillig oor, evenals Xerxes, Excelsior, Neptunus, het World Port Tournament, de Davis Cup organisatie, de Stichting Rotterdam Topsport en vele andere grote en kleine sport- en recreatie belanghebbende en instanties.

De heer W.C. van 't Wout komt in aanmerking voor de Wolfert van Borselenpenning op grond van het criterium: "personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving"

De onderscheiding herinnert aan de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.

noot voor de redactie/