PLAN NEDERLAND

Plan Nederland vecht voor rechten 'vergeten' aidswezen

Amsterdam, 26 november 2003. Op maandag 1 december, Wereld Aidsdag, vraagt Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) aandacht voor de 'vergeten' slachtoffers van de aidscrisis. Afrika telt 11 miljoen kinderen die vaak niet besmet zijn, maar toch het slachtoffer worden van de sociale gevolgen van aids. In veel Afrikaanse dorpen stimuleert Plan mensen om zich te laten testen en zich aan te sluiten bij een Post-Test-Club. Via deze clubs ontvangen mensen onder andere medische en juridische zorg. Een belangrijk aspect hierbij is het juridisch veiligstellen van het nalatenschap voor hun kinderen.

Geen ouders, geen nalatenschap
Afrika telt elf miljoen kinderen van wie de moeder of beide ouders zijn overleden. In 2010 zullen dat er anderhalf keer zoveel zijn. In sommige dorpen in Afrika zijn zoveel ouders weggevallen dat er bijna alleen nog kinderen en senioren wonen. De oudere kinderen worden dan ook steeds vaker gezinshoofd. Kinderen, vooral meisjes, moeten de zorg voor zieke ouders en familieleden overnemen en kunnen vaak niet meer naar school. Veel kinderen komen door het overlijden van de ouders terecht in gastgezinnen of belanden op straat. Niet zelden worden zij het slachtoffer van misbruik, geweld en mishandeling. Dat ze het nalatenschap en de bezittingen van hun ouders ook nog kwijtraken aan de familie van de vader is in veel Afrikaanse landen, zoals Uganda, eerder regel dan uitzondering.

Post-Test-Clubs
Plan helpt het sociale vangnet voor geïnfecteerde ouders en hun kinderen op dorpsniveau te herstellen via zogenaamde Post-Test-Clubs. Bij Post-Test-Clubs kunnen mensen zich testen op HIV/aids waarna ze bij besmetting, medische, maatschappelijke, financiële en juridische steun krijgen. Er worden medicijnen verstrekt om de levensduur te kunnen verlengen en de Post-Test-Clubleden geven voorlichting, trauma-counselling en medische begeleiding. Ze zorgen ervoor dat aids-patiënten en hun kinderen niet tussen de mazen van het net vallen en uitgesloten worden van het sociale leven en de voorzieningen. Met theater en zang zorgen de Post-Test-Clubs voor een grotere lokale bewustwording rond het stigmatiseren van aids-patiënten en hun kinderen.

Voorbereiden op de dood
In voorbereiding op hun overlijden voorziet Plan de ouders ook van juridische steun. Zieke ouders worden begeleid in het schrijven van een wilsbeschikking, in het bijzijn van getuigen, waarmee ze juridisch het recht op nalatenschap voor hun kinderen kunnen bedingen. Op die manier stellen de ouders voor hun overlijden het nalatenschap en bezittingen voor hun kinderen veilig. En wordt voorkomen dat de familie van de vader of moeder alle bezittingen weghaalt van het overblijvende kind. Steeds meer leden van Post-Test-Clubs schrijven deze wilsbeschikkingen.

Ook stimuleert Plan de ouders in het schrijven van een 'Book of Memory' voor hun kinderen. Hierin schrijven ze persoonlijke verhalen en praktische instructies om te overleven. Plan helpt de ouders bij het laten registreren van hun kinderen en het verkrijgen van een geboortebewijs. In Uganda heeft bijvoorbeeld maar 4% van de kinderen daadwerkelijk een geboortebewijs. Het is voor het kind van wezenlijk belang om te kunnen aantonen wie ze zijn, zeker wanneer hun ouders komen te overlijden. Met een identiteit op zak kunnen de kinderen verder begeleid worden en een toekomst opbouwen.

Aids in Uganda
Plan Nederland heeft een boekje over aids in Uganda gepubliceerd onder de titel: 'Als ouders sterven, kinderen getroffen door HIV/aids in Uganda'. In dit persoonlijk verslag van Yvonne Heselmans wordt de problematiek van kwetsbare kinderen als gevolg van aids en het werk van de Post-Test-Clubs uitgebreid beschreven.


------------------Einde persbericht-----------------------

Noot voor de redactie,