VVD



Nieuws

26 nov 2003 - Hoofdpunten VVD bij begroting
Volksgezondheid en Welzijn

/>

De VVD Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerders Edith Schippers en Anouchka van Miltenburg, heeft op dinsdag 25 november bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid, Welzijn en Sport gepleit voor onder andere de volgende veranderingen. De inzet van de VVD het komend jaar is: meer macht aan de consument en betere kwaliteit.


* Fysiotherapie:

De VVD wil af van de verplichte verwijzing van de huisarts voor de fysiotherapeut. Tevens pleit woordvoerder Schippers voor het invoeren van vrije tarieven.


* Zittend ziekenvervoer

De VVD vindt het hoog tijd dat het taboe verdwijnt op het schrappen van voorzieningen uit het ziekenfonds. Dit heeft als voordeel dat er ook weer nieuwe voorzieningen vergoedt kunnen worden.

De VVD stelt voor om sterilisatie van mannen en vrouwen uit het ziekenfonds te halen. Met de 20 miljoen euro die hiermee bespaard word kunnen extra mensen geholpen worden in een aanvullende maatregel voor zittend ziekenvervoer. De VVD stelt voor stelt voor om individuele gevallen die niet tot de vier uitzonderingsgroepen behoren, als het nodig is, toch gebruik te laten maken van de vergoedingen voor zittend ziekenvervoer.


* Prenatale screening

De VVD vindt dat alle zwangere vrouwen informatie moeten krijgen over de mogelijkheid hun ongeboren kind te laten testen op het syndroom van Down en een open ruggetje. De vrouw moet de voor- en nadelen van de tests kennen. Het voorstel van staatssecretaris Ross is om alleen vrouwen van 36 jaar en ouder zulke tests aan te bieden.

De VVD vindt wel dat vrouwen jonger dan 36 jaar de test zelf moeten betalen, tenzij er een medische aanleiding is.


* Psychotherapie

De VVD pleit voor behoud van de vergoeding voor langdurige psychotherapie. Het kabinet wil maximaal dertig sessies vergoeden. Woordvoerder Van Miltenburg meent dat de meeste patiënten minder dan dertig behandelingen nodig hebben. Het niet gebruikte geld zou ten goede kunnen komen aan de ernstige gevallen die meer hulp nodig hebben.

Woensdagmiddag 26 november gaat de behandeling van de begroting verder.

Edith Schippers: edithschippers@tweedekamer.nl

Anouchka van Miltenburg: a.vmiltenburg@tweedekamer.nl

De volledige bijdragen van de VVD leest u in de twee documenten hieronder.

Downloads

Inbreng begroting welzijn Van Miltenburg.doc (34
kb)
Download bestand
inbrengbegroting VWS Edith Schippers.doc (42 kb)
Download bestand