Ministerie van Financiën

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten Generaal

Binnenhof 1a

2513 AA 's Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BFB/EKI 2003-1686

Onderwerp

Exportkredietfaciliteit Irak

Hierbij deel ik u mede dat de Staatssecretaris van Economische Zaken en ik hebben besloten de mogelijkheid aan te bieden bepaalde kredietrisico's die voortvloeien uit exporttransacties naar Irak te herverzekeren. Hiertoe heb ik Gerling NCM toestemming gegeven om een raamwerkovereenkomst te tekenen met de Trade Bank of Iraq en de Coalition Provisional Authority. De Trade Bank of Iraq is opgericht om de handel met Irak te bevorderen. Door het creëren van de mogelijkheid van herverzekering van de betalingsrisico's op deze Trade Bank wordt meegewerkt aan de wederopbouw van Irak en worden tegelijkertijd exportmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven gecreëerd. De Nederlandse Staat zal vanuit het Development Fund for Iraq gecompenseerd worden voor eventuele schade-uitkeringen.

Voor haar wederopbouw is het essentieel dat Irak toegang krijgt tot internationale kapitaalmarkten. Eén manier waarop dit gefaciliteerd kan worden, is het verzekeren van de betalingsrisico's die financierende banken lopen op Irak. De bank verschaft het kapitaal, maar is niet in staat om het risico op een land als Irak te dekken. Door het aanbieden van verzekering, zorgt de Staat ervoor dat Nederlandse exporteurs financiering kunnen verkrijgen voor hun exporttransacties. Het is in het belang van zowel Irak als het Nederlandse bedrijfsleven dat deze exporttransacties en de benodigde financiering tot stand komen.

Op 5 december aanstaande zal in Rome door een aantal Export Credit Agencies (ECA's) bovengenoemde raamwerkovereenkomst met de Trade Bank of Iraq en de Coalition Provisional Authority worden getekend. Ik heb Gerling NCM, de uitvoerder van de publieke exportkredietverzekeringfaciliteit in Nederland, toestemming gegeven om deze raamwerkovereenkomst te ondertekenen. Enkel het ondertekenen van deze overeenkomst impliceert niet dat de Nederlandse Staat risico op Irak in dekking neemt. Elke individuele aanvraag voor een verzekering zal op verzekeringstechnische merites worden beoordeeld. De politieke en economische situatie in Irak zal hierbij van doorslaggevend belang zijn.

Om het risico dat de Staat loopt te beperken, worden alleen kortlopende (minder dan een jaar krediettermijn) kredieten verzekerd. Daarnaast geldt er een limiet van ¤ 25 miljoen voor deze faciliteit. Om te voorkomen dat een enkele grote transactie dit hele bedrag opsoupeert, is er een limiet per te verzekeren transactie van ¤ 5 miljoen. De Staat krijgt extra zekerheid doordat eventuele schade verhaald kan worden op het Development Fund for Iraq. Dit fonds wordt gevoed vanuit de olieopbrengsten, het Oil for Food programma en de buitenlandse tegoeden van het oude regime.

DE MINISTER VAN FINANCIEN