Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/181

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

27 november 2003

Nr. 03/181

Grotere spreiding koopkrachtbeeld door specifieke maatregelen

De specifieke maatregelen in de zorg, in de huursubsidie en in de fiscale sfeer waartoe het kabinet heeft besloten, vergroten de spreiding in het koopkrachtbeeld. Door het meenemen van deze maatregelen in de berekeningen nemen de uitslagen in het koopkrachtbeeld, zowel in positieve als in negatieve zin toe. Het totale beeld blijft evenwel evenwichtig. Dit blijkt uit de brief `Cumulatie inkomenseffecten 2004' die minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het verwerken van de maatregelen in de zorg, huursubsidie en de fiscale sfeer zorgt zowel voor stijging als voor daling van de inkomens. Met name onder oudere minima wordt de groep met een stijging van de koopkracht met meer dan 1 procent groter. De oorzaak hiervoor is de uitbetaling van de standaardaftrekposten via de tegemoetkomingsregeling buitengewone uitgaven. Huishoudens onder de 65 jaar met een hoger inkomen gaan erop vooruit door de veranderingen in de fiscale behandeling van de reiskosten.

Voor zover sprake is van negatieve effecten worden deze met name veroorzaakt door de huursubsidie- en ziektekostenmaatregelen. Bij de ouderen speelt daarnaast ook de hogere eigen bijdrage voor thuiszorg een rol.

De vergroting van de inkomensspreiding doet zich ook voor bij de chronisch zieken en gehandicapten maar wijkt niet af van het algemene spreidingsbeeld. Hun koopkracht wordt extra beïnvloed door maatregelen in de thuiszorg en de ziektekosten. Er zijn zowel chronisch zieken en gehandicapten die er meer dan 1 procent op achteruitgaan, als die er meer dan 1 procent op vooruitgaan. Chronisch zieken en gehandicapten met een bovenminimaal inkomen zien hun koopkracht meer dalen dan chronisch zieken en gehandicapten met een lager inkomen.

Het kabinet streeft ernaar de effecten van het beleid op de inkomens van huishoudens evenwichtig te verdelen over alle inkomensgroepen, met speciale aandacht voor de laagste inkomensgroepen. Op Prinsjesdag heeft het kabinet maatregelen bekend gemaakt die zijn aangepast naar aanleiding van het najaarsakkoord. Het algemene koopkrachtbeeld voor 2004 laat grosso modo een spreiding zien van tussen de -1¼ en +1 procent. Voor de zwakste groepen zijn voor 2004 maatregelen genomen zoals verhoging van de kinderkorting en ouderenkorting, invoering van een langdurigheidstoeslag en een compensatieregeling voor zorgkosten. Dit betekent niet dat er sprake kan zijn van koopkrachtgaranties. In individuele gevallen kan het beeld anders zijn als gevolg van omstandigheden zoals werkloos worden of met pensioen gaan.


---

---

De volledige tekst van de brief `Cumulatie inkomenseffecten 2004' staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de rechter knoppenbalk).

2003