Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPTA

OPTA verheugd over internationale telecomafspraken

Den Haag, 27 november 2003. Tijdens bijeenkomsten in Boedapest van Europese toezichthouders op markten voor elektronische communicatie zijn belangrijke stappen gezet die invulling geven aan de toezichtspraktijk onder het nieuwe wettelijk kader voor elektronische communicatie. Het gaat om een consultatiedocument over de verplichtingen van dominante marktpartijen en om afspraken over de regulering van tarieven voor afwikkeling van telefoongesprekken op mobiele netwerken.

De toezichthouders op elektronische communicatie in de lidstaten van de Europese Unie zijn verenigd in ERG, de European Regulators Group. Samen met de Europese Commissie heeft ERG een consultatiedocument opgesteld dat aangeeft hoe nationale toezichthouders onder het nieuwe wetgevend kader verplichtingen kunnen opleggen aan dominante marktpartijen. De voorstellen worden nu met het bedrijfsleven besproken, waarna de regels in maart 2004 door ERG en Europese Commissie worden vastgesteld. De ERG-leden consulteren daarnaast de marktpartijen over de prioriteiten voor het toezicht in de EU in 2004.

Voorafgaand aan de ERG-bijeenkomst kwam IRG, de Independent Regulators Group, bijeen. Dit is een informeel samenwerkingsverband van inmiddels 29 toezichthouders, waaronder de ERG-leden. De IRG onderschrijft de doelstelling om de (vaak hoge) tarieven voor afhandeling van telefoongesprekken op een mobiel netwerk naar een competitief niveau te brengen. Een jaarlijks terugkerend Europees benchmark-onderzoek moet de toezichthouders richting geven bij de vaststelling van de hoogte van deze tarieven. Tevens hebben de toezichthouders zich uitgesproken over de noodzaak van toegang tot elektronische netwerken (bitstream toegang) voor de bestendiging van concurrentie op de markt voor breedbandinternet.

Scheidend ERG & IRG-voorzitter Jens Arnbak, collegevoorzitter van OPTA:'Ik ben zeer tevreden met de resultaten van de bijeenkomsten in Boedapest. Gezamenlijke afspraken van toezichthouders zijn goed voor bedrijfsleven en consumenten, omdat zij transparantie verschaffen en richting geven aan de ontwikkelingen op de nationale elektronische communicatiemarkten'.