Gemeente Alkmaar


Wethouder Kloos hangt eerste camera Canadaplein op

Alkmaar, 25 november 2003

Op dinsdag 25 november om 12.00 uur hangt wethouder Kloos op het Canadaplein de eerste camera op. In juli 2003 besloot de gemeenteraad dat er in de omgeving van het Canadaplein en de Paardenmarkt een proef moest komen met cameratoezicht. De camera's zullen in de week van 25 november bevestigd worden. Half december zullen de camera's 24 uur per dag draaien.

Over het Canadaplein en omgeving komen veel klachten binnen. Met name drugsoverlast en vernielingen zijn een groot probleem. Dit gebied wordt ook veel 's avonds bezocht door voorzieningen als De Vest en bijvoorbeeld de parkeergarage. Om de veiligheid van omwonenden en bezoekers te vergroten is gekozen voor een proef van twee jaar met cameratoezicht. Van de camera's op zich moet een preventieve werking uitgaan. Daarbij moeten de camera's bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit. Wanneer er iets gebeurt, kunnen de camerabeelden gebruikt worden voor signalering en opsporing van personen.

Wethouder Kloos: Ik ben erg verwachtingsvol als het gaat om de proef met het cameratoezicht. Maar de camera's staan niet op zichzelf en zijn ook geen doel op zich. De truc zit `m in het gecombineerd inzetten van camera's samen extra toezichthouders, goede afspraken met de politie en justitie, betere verlichting in het gebied en goed veiligheidsplan voor het centrumgebied. Het vergroten van de veiligheid is een speerpunt van het college.

24 uur per dag cameratoezicht
Speciaal opgeleide stadstoezichthouders zullen de beelden bekijken in de meldkamer van de Karperton garage. Bij calamiteiten kunnen zij de politie alarmeren. Zij bepalen aan de hand van de ernst van de situatie wat hun inzet is. In de praktijk moet blijken op welke tijden de beelden live bekeken worden. De beelden worden vijf dagen bewaard. In geval van calamiteiten kunnen de beelden dus teruggezien worden. Als hiertoe aanleiding is, kunnen de beelden ook aan de politie en/of officier van justitie worden getoond. Richtlijnen hiervoor zijn vastgelegd in een protocol. De stadstoezichthouders worden speciaal getraind op het bekijken van de beelden. Iemand die over zijn fietstassen staat heen gebogen moet niet aangezien worden voor een fietsendief.

Privacy
Het project is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens en voldoet aan alle eisen die door de Wet bescherming Persoonsgegevens worden gesteld. Passanten zijn op de beelden te herkennen. Zij worden echter niet close-up in beeld gebracht. In uitzonderlijke gevallen kunnen de camera's wel inzoomen en draaien. Het wordt dan nog makkelijker om iemand te identificeren. Ook mag niet zomaar iedereen de beelden bekijken. Alleen speciaal opgeleide stadstoezichthouders hebben toegang tot de beelden.

Proef
Het project is een proef van twee jaar. Na twee jaar wordt er geevalueerd. Belangrijke punten zijn het veiligheidsgevoel van bezoekers en omwonenden en het terugdringen van de criminaliteit.

25 november 2003