GGD Rotterdam e.o.


Twee omvangrijke contactonderzoeken TBC in Rotterdam

In Rotterdam start de GGD binnenkort twee omvangrijke contactonderzoeken op het gebied van tuberculosebestrijding. Bij twee leerlingen op het Zadkine College, locatie Benthemstraat 15, is een besmettelijke vorm van TBC (open TBC) vastgesteld. Bij twee personen die veel in een aantal Rotterdamse cafés kwamen in de buurt van de 1^e Middellandstraat, Middellandplein en Vierambachtsstraat is ook open TBC vastgesteld. Deze personen zijn inmiddels behandeld en kunnen niemand meer besmetten.

Tussen de twee contactonderzoeken bestaat geen verband omdat het om verschillende bacteriestammen gaat.
De afdeling tuberculosebestrijding van de GGD voert in de regio Rijnmond elk jaar honderden bron- en contactonderzoeken uit, die variëren van enkele huisgenoten tot soms duizend contacten. Dit is voor de GGD routinewerk.
Een contactonderzoek start met onderzoek van directe contacten: personen die dagelijks of wekelijks in contact zijn geweest met de patiënt. Als het nodig is wordt een contactonderzoek uitgebreid om ook minder frequente contacten te onderzoeken op tuberculose. Deze uitbreiding vindt momenteel plaats.
Om te weten of er andere mensen zijn besmet verricht de GGD een mantoux-test (huidtest) of neemt de GGD een röntgenfoto van de longen. Al sinds de helft van de jaren 80 is er een langzame stijging van het aantal gevallen van tuberculose zowel de niet-besmettelijke als de open TBC - in de regio Rijnmond.
Dit jaar is de verwachting dat het totaal aantal patiënten in de regio 20 tot 25% hoger zal zijn dan in 2002. In aantallen uitgedrukt is dit van 200 naar 240-250 patiënten. De GGD doet nader onderzoek naar deze stijgende trend.