Erasmus


27-11-03: Erasmus MC regionaal centrum voor acute behandeling scheuring buikslagader
"Leuren" met patiënten verleden tijd

Rotterdam, 27 november 2003 - Het Erasmus MC garandeert regionale 24-uurs zorg voor mensen bij wie de buikslagader is gescheurd of dreigt te scheuren. Huisartsen en verwijzers in de regio's Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Delfland, Leiden, Gouda, Gorinchem en Goes ontvangen vandaag het bericht, dat zij hun patiënten in het vervolg direct door kunnen verwijzen naar het Erasmus MC, in plaats van in de regio te zoeken naar mogelijkheden voor behandeling. Bij (dreigende) buikbloedingen is snelle behandeling van levensbelang. De zogenaamde 'open-deur-politiek' voor endovasculaire behandeling is gefinancierd door de gezamenlijke zorgverzekeraars in de regio en het Erasmus MC.

In het Erasmus MC worden scheuringen van de buikslagader of dreigende scheuringen endovasculair behandeld. Dit houdt in dat de slagader via een in de lies ingebracht katheter wordt hersteld. Vaatchirurg dr. Marc van Sambeek: "Een buikbloeding is acuut levensbedreigend. Interne afspraken met Intensive Care- en operatiekamerafdelingen maken het nu mogelijk patiënten met een buikbloeding 24 uur per dag, 7 dagen per week, endovasculair te kunnen helpen, onafhankelijk van het lopende operatieprogramma en/of beschikbaarheid van Intensive Care bedden. Het 'leuren' met patiënten met een acuut levensbedreigende aandoening is op dit gebied verleden tijd. De huisarts kan een patiënt direct, zonder vooroverleg, door een ambulance naar het Erasmus MC laten brengen. Pas nadat de patiënt onderweg is, meldt de huisarts aan de dienstdoende chirurg dat de patiënt met een acuut (dreigende) buikbloeding eraan komt. De behandelend specialisten kunnen dan alle voorbereidingen treffen voor adequate opvang van de patiënt."

De endovasculaire behandeling lijkt - mits technisch mogelijk - de beste behandeling voor (dreigende) scheuringen van de buikslagader. Tijdens de ingreep hoeven slechts kleine sneetjes in de lies te worden gemaakt, in plaats van een grote snee in de buikwand, waarbij veel bloed verloren gaat. De ingreep is voor de patiënt minder belastend dan open chirurgie en de patiënt loopt minder infectiegevaar. Bovendien lijkt op basis van beginnend onderzoek de ingreep goedkoper dan de tot nu toe gebruikelijke open chirurgie, waarbij de gemiddelde opnameduur twee tot drie weken intensive care bedraagt.

De gezamenlijke zorgverzekeraars van de regio Rijnmond hebben in het kader van zorgvernieuwing extra budget toegekend aan het Erasmus MC om de behandeling van patiënten met (dreigende) buikbloeding in de regio beter, veiliger en patiëntvriendelijker te maken.

Naar schatting komen plaatselijke verwijdingen van de buikslagader (aneurysma's) voor bij 5 tot 8% van de mannen boven 65 jaar en bij 2% van de vrouwen van die leeftijd. Een scheuring van de buikslagader (ruptuur) is een medische spoedsituatie. Circa de helft van de patiënten overlijdt voordat zij het ziekenhuis bereikt. Voor patiënten die het ziekenhuis bereiken en een spoedoperatie ondergaan was de mortaliteit en morbiditeit groot, naar schatting respectievelijk 25-70% en 30-50%.

In 2001 zijn de afdelingen vaatchirurgie en interventieradiologie van het Erasmus MC gezamenlijk begonnen met de endovasculaire behandeling van de (dreigende) buikbloeding. De resultaten hiervan zijn veelbelovend. Bij de endovasculaire behandeling was de operatieduur korter, het bloedverlies geringer en waren er minder complicaties. De duur van verblijf op de IC en de totale opnameduur waren korter. Het merendeel van de patiënten hoefde niet eens verpleegd te worden op de IC en konden al na enkele dagen in goede conditie naar huis. De endovasculaire behandeling lijkt dus in vele opzichten beter dan de conventionele open chirurgie.

Het project wordt uitgevoerd door de afdelingen Heelkunde en Radiologie. Ook de afdelingen Spoedeisende Hulp, Intensive Care en Anesthesiologie zijn intensief bij dit project betrokken.