Amnesty International

regering moet mensenrechtenactivisten meer bescherming bieden

Persbericht Amsterdam, 25 november 2003

Nederland
Nederlandse regering moet mensenrechtenactivisten meer bescherming bieden

Ontwikkelingsorganisatie Hivos en mensenrechtenorganisatie Amnesty International Nederland starten vandaag een lobby gericht op de Nederlandse overheid, voor de verbetering van de bescherming van mensenrechtenactivisten. De aftrap hiervan was de overhandiging van de aanbevelingen tot verbetering van het beleid op mensenrechtenactivisten aan P. de Klerk, mensenrechtenambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het belang van deze aanbevelingen werd expliciet benadrukt door de aanwezige Ben Majekodunmi, naaste medewerker van Hina Jilani, de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties op het gebied van mensenrechtenactivisten.

Aanleiding voor de gezamenlijke lobby was een onderzoek naar de ervaringen van mensenrechtenorganisaties in Afrika, Azië en Latijns Amerika met de bescherming van mensenrechtenactivisten. Er werden veel voorbeelden gegeven van positieve interventies door Nederlandse Ambassades, meldt Amnesty International medewerker Paul Helsloot. Het blijkt echter dat die bescherming nog teveel afhangt van de welwillendheid van individuen en te weinig besloten ligt in beleid. Amnesty International en Hivos dringen dan ook aan op de ontwikkeling van een transparant Nederlands beleid voor de bescherming van mensenrechtenactivisten in de ruime zin van het woord (dus bijvoorbeeld ook journalisten en vakbondsleiders). Daarnaast benadrukken beide organisaties het belang van duidelijke richtlijnen voor ambassades wanneer welke actie ondernomen dient te worden.

Voorts zien Amnesty International en Hivos een belangrijke taak weggelegd voor de Nederlandse overheid in het verband van internationale organisaties zoals de VN, de OVSE en de EU. Zo kan Nederland mechanismen voor de bescherming van mensenrechtenactivisten versterken en verbeteren. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat de aandacht voor de mensenrechtenactivisten zich niet mag beperken tot de concentratielanden van het Nederlandse Ontwikkelingsbeleid. In de afgelopen jaren heeft het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zijn hulp meer gericht op een beperkt aantal landen dat relatief goed bestuurd wordt, licht Chris Collier, hoofd sectie Mensenrechten bij Hivos, toe. Het zijn echter in veel gevallen de zogenaamde niet-concentratielanden waar mensenrechtenactivisten het meeste behoefte aan bescherming hebben. Ook daar moeten ambassades alert zijn op de acties die zij kunnen ondernemen om bescherming te bieden aan mensenrechtenactivisten.

De lobbydoelstellingen van Amnesty International en Hivos worden onderschreven door de lidorganisaties van het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO) Justitia et Pax, het Humanistisch Overleg Mensenrechten (HOM), NJCM, YWCA, CLAT Nederland, Liga voor de Rechten van de Mens, ICCO en NOVIB. Daarnaast heeft Hina Jilani toegezegd het initiatief te steunen. " Regeringen over de hele wereld gebruiken nieuwe anti-terrorismewetten om mensen met een afwijkende mening te criminaliseren en mensenrechtengroepen te beperken in hun werkzaamheden, stelde Hina Jilani in een rapport over de huidige mensenrechtensituatie. Juist nu is het heel belangrijk dat mensen die het opnemen voor de mensenrechten zich beschermd weten en het gevoel hebben dat de internationale gemeenschap achter hen staat.