Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'De Huisarts in Nederland' in november met extra editie over praktijkvoering

Utrecht, 27 november 2003 - De editie november 2003 van 'De Huisarts in Nederland' verschijnt vandaag met een extra special rondom het thema praktijkvoering. Onderwerpen die in de novembernummers aan de orde komen zijn onder meer het getouwtrek van de LHV en ZN om 8 miljoen euro subsidiegeld, wachtlijstshoppen, het opnemen van gesprekken met patiënten én een 'telefonische bereikbaarheidstest' bij huisartsenposten.

Onder de titel 'Wie krijgt de zak met geld?' schetst 'De Huisarts' het conflict dat is ontstaan tussen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De dienstverlening van de LHV moet worden verzelfstandigd tot een ondersteuningsstructuur voor de hele eerste lijn. Die moet worden betaald vanuit de subsidiegelden D&O, zo'n 8 miljoen euro op jaarbasis. Het besluit van ZN om vast te houden aan controle op D&O-gelden staat echter zo vast als een huis, zo werd duidelijk tijdens een pittig gesprek met Chiel Bos, directeur Zorg van ZN. Sterker nog: de zorgverzekeraars zijn in gesprek over financiële ondersteuning van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), onthult hij in dit artikel.

Verder berichten we over de vele projecten in Nederland van huisartsen, zorgverzekeraars, overheden en andere partijen, die allemaal moeten voorkomen dat huisartspraktijken leeg komen te staan als de huisarts met pensioen gaat. De vraag waarom er nog geen landelijke oplossing bestaat staat centraal. Wil iedereen het per se zelf doen? Of zijn de landelijke verschillen te groot?

Achterstandswijken staan weer volop in de belangstelling. Huisartsen in achterstandswijken hebben een hogere werkdruk en worden daarvoor gecompenseerd via de huidige tariefstructuur. Maar wat gebeurt er met deze financiële ondersteuning als het abonnemententarief gaat plaatsmaken voor een verrichtingentarief? Betekent dat het het einde van de achterstandsgelden? Deze vragen komen aan de orde in een artikel over het Achterstandsfonds.

In de special praktijkvoering: de telefonische bereikbaarheidstest. Als we de kranten mogen geloven, zouden er al doden gevallen zijn. Maar hoe slecht is het nou écht gesteld met de bereikbaarheid? Journalist Marco Barneveld van 'De Huisarts' nam de proef op de som.

Uit angst voor claims blijken veel huisartsenposten de inkomende gesprekken op te nemen met speciale apparatuur - vaak zonder medeweten van de patiënt. Kan dat zomaar? Nee, ontdekte onderzoeksjournaliste Eveline Lubbers. Het opnemen van gesprekken zonder dat mensen dat weten kan een inbreuk vormen op het respect voor hun privacy en daarmee zelfs onwettig zijn.

Dat én meer in de reguliere uitgave en de extra editie over praktijkvoering in De Huisarts in Nederland van november 2003.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht