Vlaamse overheid

In 2003 werden in Vlaanderen niet minder dan 150 kruispunten uitgerust met onbemande camera's. In aanwezigheid van Gilbert Bossuyt, Vlaams minister van Openbare Werken, werden vandaag de camera's van dit 150ste kruispunt gehomologeerd.

Voormalig Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert besliste in 2001 om met een tempo van 100 locaties per jaar tegen einde 2004 350 kruispunten in Vlaanderen uit te rusten met onbemande camera's. In 2002 werd deze doelstelling met 131 uitgeruste kruispunten ruimschoots gehaald. Dit jaar wordt reeds de kaap van 150 'flitssites' gerond. Elke werkdag werd een nieuwe locatie met flitspalen uitgerust. Daarmee staat de teller al op 281.

Minister Bossuyt wil verdergaan op dit elan en verwacht al in juni volgend jaar de doelstelling van 350 locaties met flitspalen te behalen. De betrokken diensten van het Vlaams Gewest en de aannemer zullen daartoe tijdens de winter verder werken. Aan minister Moerman heeft Bossuyt laten weten dat hij erop rekent dat het federale ministerie van Economie niet achterblijft met het uitvoeren van de nodige homologaties.

"Elke onbemande camera brengt ons dichter bij ons doel om het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer te halveren tegen 2010", aldus minister Bossuyt. De gegevens van de diverse politiediensten en gemeenten zijn overtuigend: 20 tot 50% minder ongevallen op plaatsen met onbemande camera's, met een evenredige daling van het aantal verkeersslachtoffers. Uit een onderzoek van het Britse Department for Transport blijkt dat flitspalen het aantal verkeersslachtoffers kunnen reduceren met 65%. Bemande camera's halen een daling van 29%. Opmerkelijk is dat flitspalen even effectief zijn in rurale als in stedelijke gebieden.

De onbemande camera's die vandaag in gebruik werden genomen staan in Menen, op de kruising van de N32 en de N366. Dit is het 30ste van de 46 kruispunten die in West-Vlaanderen zullen worden uitgerust met onbemande camera's.

Bossuyt kondigde aan dat het Vlaams Gewest en de provincie West-Vlaanderen weldra een samenwerkingsakkoord zullen afsluiten om samen met geïnteresseerde politiezones software aan te kopen die de foto's van geflitste wagens sneller verwerkt tot pv's. In plaats van de 30 tot 70 pv's die momenteel dagelijks in elke politiezone manueel worden opgemaakt, zullen dan tot 700 pv's per dag kunnen opgesteld worden. "Gemeenten hoeven met dit systeem niet meer te vrezen voor overbelasting van hun politiemensen bij de plaatsing van flitspalen", aldus Bossuyt.

Hij wil dergelijke samenwerkingsakkoorden ook in de andere vier provincies afsluiten en hoopt dat hierdoor nog meer gemeenten in Vlaanderen flitspalen zullen plaatsen op hun grondgebied. "Als nu ook de parketten over de nodige software kunnen beschikken voor de communicatie met de lokale en de federale politie, kan het proces van flits tot verbalisering snel en efficiënt verlopen", besloot Bossuyt.

INFO : Joris Vandenbroucke
Woordvoerder van minister Bossuyt 02/553 70 14 of 0475/98 14 58