Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

27 november 2003

Ridderorde voor Franse UM-onderzoeker dr. Suzette Béguin

Koninklijke onderscheiding voor bloedstollingsonderzoek

De van oorsprong Franse UM-onderzoeker dr. Suzette Béguin is gisteren, op de jaarlijkse CARIM onderzoeksdag, door Burgemeester Leers gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het is uitzonderlijk dat een vrouwelijke en tevens buitenlandse wetenschapper deze koninklijke onderscheiding in ontvangst mag nemen. Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Dr. Béguin ontving de onderscheiding voor haar wetenschappelijke prestaties in het bloedstollingsonderzoek.

Dr. Suzette Béguin werd geboren in Parijs en begon haar carrière als laborante bij de nationale bloedtransfusiedienst (CNTS) te Parijs. Zij promoveerde in 1975 aan de Sorbonne. In 1970 vestigde zij o.l.v. prof. Josso het laboratorium voor bloedstollingsresearch aan de nieuwe medische faculteit "René Descartes". In 1985 accepteerde Béguin een uitnodiging om haar onderzoek verder voort te zetten binnen het Cardiovasculaire Research Instituut Maastricht (CARIM) van de Universiteit Maastricht. Zij werkt daar vooral aan een door haar uitgevonden functietest van de bloedstolling, de continue trombine generatietest, die later uitgroeide tot een van de speerpunten van het onderzoek in Maastricht. Om aansluiting te krijgen bij het Nederlandse universitair rangenstelsel promoveerde ze in 1987 nogmaals aan de Universiteit Maastricht op een beurs van de Trombosestichting Nederland.

Dr. Béguin heeft een sleutelrol gespeeld bij het toepasbaar maken van biochemisch onderzoek voor klinische problemen. Haar methode voor trombinegeneratiemeting is inmiddels zo geautomatiseerd dat het een algemeen toepasbare klinische functietest is. Gezien het medisch belang van bloedstolling (hart- en herseninfarct, (pil)trombose) is er grote behoefte aan een test die zowel het tromboserisico kan meten alsook het effect van alle antitrombotische geneesmiddelen. Voor de implementatie in de medische praktijk van deze methode werd in 1999 het bedrijf Synapse b.v. opgericht, vanuit de UM-holding. Hiervan is dr. Béguin wetenschappelijk directeur. Daarnaast bleef zij, onbezoldigd, medewerker van CARIM.

Tijdens haar onderzoekscarrière deed dr. Béguin fundamentele ontdekkingen o.a. over de werkingswijze van het belangrijkste antitromboticum (heparine) en over de samenwerking tussen bloedplasma en bloedcellen bij trombose en haemostase. Zij beschreef als eerste dat het eindproduct van de bloedstolling (fibrine) bloedplaatjes activeert en nieuwe stolling geeft, hetgeen de groei van een trombus verklaart. In 1987 kreeg zij de François Josso prijs van de Franse Vereniging voor Haemostase en Thrombose. In 1996 werd haar door de universiteit van Xi An (China) een eredoctoraat toegekend, o.a. omdat zij Chinese onderzoekers, nu aldaar als hoogleraar werkzaam, gedurende hun verblijf in Nederland had begeleid. In 1992 was zij gasthoogleraar aan het Venezuelaans nationaal wetenschapsinstituut (Instituto Venezuelano de Investigaciones Cientificas, Caracas) waar zij het antistollende eiwit uit vampierspeeksel isoleerde ("Draculine"). In 1997 verkreeg zij een "Habilitation à diriger des recherches" te Montpellier. Vanaf 1999 is zij gasthoogleraar aan de universiteit van Milaan en in 2001 aan de universiteit van Nancy. Binnenkort zal zij de Universiteit Maastricht verlaten in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Noot voor de pers:

Nadere informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u verkrijgen bij de afdeling Communicatie van de UM, 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, mail to: pers@bu.unimaas.nl

Alle persberichten van de Universiteit Maastricht zijn terug te vinden op de site www.unimaas.nl