Ministerie van Defensie


---


---

foto: Husnu Kocabas, bokser en wachtmeester (AVDKM)

Husnu Kocabas in halve finale Kopenhagen Cup

27-11-2003

Lichtgewichtbokser Husnu Kocabas, wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, heeft door een overwinning op de Canadese kampioen Arash Usmanee de halve finale bereikt in het internationale boksgala om de Kopenhagen Cup. Zijn tegenstander is morgen de Poolse kampioen Mariusz Koperski. De andere halve finale gaat tussen de Russische en Roemeense kampioenen. De 23e editie van het boksgala in Kopenhagen gebruikt Kocabas als voorbereiding op de militaire Wereldkampioenschappen die begin volgende maand in Catania (Italië) plaatsvinden.

Loting had de drievoudig Canadese kampioen Arash Usmanee aangewezen als tegenstander van de zevenvoudig Nederlandse kampioen Husnu Kocabas. Voormalig Afghaan Usmanee ging in de eerste twee rondes voor acht tellen neer, maar wist zich goed te herstellen in de laatste twee rondes. De uitslag 32-19 in het voordeel van Kocabas was weliswaar een ruime zege, maar toonde wel aan dat de boksinstructeur aan het Opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Vught ook treffers moest incasseren. Coach Henny Mandemaker noemde de Canadees een onorthodoxe tegenstander: "Hij stond wisselend links voor en rechts voor, was impulsief en onvoorspelbaar. Daarom liep het niet helemaal zoals we wilden. De laatste tijd zijn we verwend met klinkende overwinningen van Kocabas. Maar in deze partij stak Kocabas niet in topvorm."

Vandaag is er tijd voor evaluatie en herstel, want morgen staat de wachtmeester in de halve finale tegen de kampioen van Polen, Mariusz Koperski, die zijn partij nipt (20-19) won van de kampioen van Marokko. Toch is de Pool een sterke tegenstander: hij is een kop groter dan Kocabas en beschikt over een uitstekende techniek. Ook die partij zal gaan over vier rondes van twee minuten elk.