Gemeente Dordrecht


---

B&W maakt bouwinitiatief Opteiland mogelijk

Sati Dielemans
Het college van Burgemeester en Wethouders maakt de weg vrij voor het particuliere initiatief om een appartementencomplex voor ouderen te realiseren nabij de hoek Leeuwstraat/ Zuidendijk in Sterrenburg I. B&W is bereid om de bouwgrond te verkopen tegen een lagere grondwaarde dan normaal berekend zou worden conform het grondprijzenbeleid. Het bouwplan is een gezamenlijk initiatief van Woongroep Opteiland en woningstichting Progrez.

Door de specifieke bouwkundige eisen zijn de bouwkosten hoger dan normaal. Als gevolg daarvan berekent de gemeente een lagere grondprijs die het bouwen financieel wel mogelijk maakt. Voorwaarde is dat het project voor de gemeente uiteindelijk budgettair neutraal wordt ontwikkeld. B&W is van mening dat het initiatief van de woongroep goed past in het gemeentelijk woonbeleid, waarin de zorg voor voldoende, kwalitatief goede ouderenhuisvesting èn keuzevrijheid voor woonconsumenten doelstellingen zijn. Het project wordt gebouwd tegen de bestaande bouw aan en bestaat uit 24 koopappartementen. Ook 24 huurwoningen van het bestaande complex gaan onderdeel uitmaken van de woongroep.

Wijziging bestemmingsplan

Om het plan te realiseren, is een wijziging nodig van het huidige bestemmingsplan, dat woonbebouwing toelaat tot een hoogte van maximaal 15 meter. De voorgenomen nieuwbouw reikt tot 28 meter hoogte. De wijzigingsprocedure (art. 19 Wro) wordt in gang gezet zodra de bouwvergunning is aangevraagd. Mocht het plan niet worden gerealiseerd, dan behoudt de gemeente zich het recht voor om de grond aan een derde partij te verkopen.