Gemeente Dordrecht


---

Nieuw welstandsbeleid biedt burgers grotere duidelijkheid

Sati Dielemans
Meer maatwerk per wijk, kleine bouwplannen die niet meer langs de welstandscommissie hoeven, en meer inzicht in de eisen die het welstandsbeleid stelt bij het (ver)bouwen van een pand. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen die het college van burgemeester en wethouders voorstelt in het nieuwe welstandsbeleid. Het bestuur wil het nieuwe welstandsbeleid graag voorleggen aan belangenorganisaties en andere geïnteresseerde partijen en burgers. Daarom volgt begin volgend jaar een inspraakronde over het concept-welstandsbeleid. De datum van een inspraakavond en de start van de inspraakperiode in het nieuwe jaar wordt binnen twee weken bekend gemaakt.

Waaraan moet een bouwplan voldoen als het gaat om de welstand? Of, in andere woorden gezegd: wanneer past een gebouw goed in de omgeving? De gemeentelijke welstandscommissie, die het stadsbestuur adviseert over het welstandsbeleid, bekijkt of bouwaanvragen voldoen aan `redelijke eisen van welstand'. Tot nu toe is het voor de indiener van een bouwplan vaak ondoorzichtig welke eisen er op het gebied van welstand precies gelden. Vaak is bij burgers niet duidelijk waarom de ene aanvraag wèl en de andere aanvraag niet wordt goedgekeurd. Het nieuwe welstandsbeleid moet de duidelijkheid voor de burger groter maken.

Het gegeven dat een bouwplan aan `redelijke eisen van welstand' moet voldoen, wordt in het nieuwe welstandsbeleid concreter neergezet dan tot nu toe het geval is. Allereerst komt er een sneltoets voor kleine bouwwerken zoals een dakkapel. De meeste aanvragen voor kleine bouwwerken hoeven straks niet meer te worden goedgekeurd door de welstandscommissie. Verder gelden er in het nieuwe beleid straks drie soorten voorwaarden: basisvoorwaarden voor de globale vorm, materiaal- en kleurgebruik van een gebouw; voorwaarden die rechtstreeks samenhangen met soort en ligging van een gebouw (bijvoorbeeld de ligging aan een dijk), en voorwaarden die specifiek voor een bepaalde wijk gelden.

Ook in het huidige welstandsbeleid wordt gekeken of een nieuw gebouw in de omgeving past, maar in het nieuwe beleid wordt veel specifieker naar de karakteristieken van een wijk gekeken: past het nieuwe gebouw in de architectuur en stedenbouwkundige opzet van de wijk of buurt? Meer maatwerk dus. Voor bouwwerken in Dubbeldam gelden bijvoorbeeld andere welstandseisen dan in Stadspolders. Het nieuwe welstandsbeleid omschrijft deze verschillen en laat ook voorbeelden zien.