Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving

Den Helder 27-11-2003 - 15.05 uur

Verzamelaars auto-emblemen aangehouden
Wieringerwerf, donderdag 27 november 2003.
De politie heeft vanmorgen een 19-jarige man uit Wieringerwerf en een 18-jarige man uit Slootdorp aangehouden omdat ze ervan worden verdacht vanaf begin november van dit jaar auto-emblemen te hebben gestolen. De beide mannen waren, na een onderzoek, voor verhoor aan het bureau uitgenodigd.
De diefstallen, die veelal gepaard gingen met vernielingen en beschadigingen, vonden de afgelopen drie weken plaats in Slootdorp. De politie kreeg 14 aangiften binnen. Door het horen van getuigen kwam de politie de mannen op het spoor. De beiden mannen hebben inmiddels bekend dat zij zich inderdaad aan de diefstallen schuldig hebben gemaakt. Ze wilden een verzameling aanleggen. Omdat ze inmiddels op de hoogte waren van het feit dat de politie ze op het spoor was hebben ze een plastic tas met daarin alle emblemen weggegooid. Deze tas is vandaag op hun aanwijzing teruggevonden. Er zaten van 28 auto's logo's, type-aanduidingen en andere symbolen in. Er zijn dus 14 auto-eigenaren die geen aangifte hebben gedaan. De emblemen blijven bewaard aan het politiebureau in Wieringerwerf en kunnen daar door gedupeerden afgehaald worden. De beide mannen zijn na verhoor heengezonden. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt. De totale schade loopt in de duizenden euro's en zal aan de orde komen bij het strafproces.

Grootschalige verkeerscontrole
Den Helder, woensdag 26 november 2003.
Op woensdagmorgen en woensdagmiddag werd op diverse plaatsen in Den Helder een verkeerscontrole gehouden. Aanvankelijk richtte de controle zich op de verlichting van fietsen en bromfietsen. Later ging de actie over in een algemene verkeerscontrole, waarbij op veel gepleegde overtredingen werd gelet. In totaal werd door 26 politiemensen aan de controle deelgenomen. Dit leverde in totaal 116 bekeuringen op. Veelvuldig werd geschreven voor het ontbreken van goedwerkende verlichting, het rijden op een opgevoerde bromfiets, het veroorzaken van teveel geluid en het niet dragen van een veiligheidsgordel.

Verkeerscontrole

- De Koog, woensdag 26 november 2003.
Op woensdagmiddag werd een verkeerscontrole gehouden op de Schumakersweg in De Koog. Van de veertien gecontroleerde bestuurders kregen er acht een bekeuring wegens het niet dragen van een veiligheidsgordel en het niet hands-free bellen.
- Schagen, donderdag 27 november 2003.
Op donderdagmorgen werd op de Menisweg, Landbouwstraat en Zijperweg in Schagen een verlichtingscontrole gehouden. De controle was voornamelijk gericht op de verlichting van fietsen en bromfietsen van schoolgaande jeugd. Van de ruim vijftig gecontroleerde (brom)fietsen bleken er veertien geen goed werkende verlichting te hebben. De bestuurders kregen een bekeuring.

Alcoholcontrole
Den Helder, donderdag 27 november 2003.
Op donderdagmorgen omstreeks 00.40 uur werd op de Molenstraat in Den Helder een 29-jarige automobilist uit Den Helder gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 515 ug/l. Dat is ruim twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal. De rijstijl van de verdachte viel op toen hij in een bocht in de weg met de wielen tegen de trottoirband aankwam.
Omstreeks 04.20 uur werd een 37-jarige man uit Den Helder op de Zuidstraat gecontroleerd. Deze automobilist blies 540 ug/l, bijna tweeëneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum. De man viel op doordat hij op zijn bromfiets over de rijbaan heen en weer slingerde.