Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Metaal toont tekenen van herstel
25-11-2003
Economische barometer Metaalunie laat gevarieerd beeld zien NIEUWEGEIN - Ondanks de verder afnemende omzetten en prijzen verwachten de metaalondernemers dat het diepste punt van de economische teruggang nu ongeveer bereikt is. De verwachtingen van metaalondernemers over de binnenlandse omzet en de export zijn in het afgelopen halfjaar voor het eerst positiever dan daarvoor. Bovendien laat de verspanende toelevering, de metaalsector die aan de basis staat van veel andere industrieën, betere resultaten zien. Ook voor het komende half jaar verwacht deze sector een gunstiger resultaat. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Economische barometer van de Metaalunie.

Met name de resultaten die de verspanende toelevering toont, zijn belangrijk bij de verwachtingen die de metaalondernemers hebben over de economische situatie. Het mkb-metaal is een sterk conjunctuurgevoelige sector. Het zijn immers overwegend bedrijven die toeleveren aan de industrie en de bouw. Verspanende toelevering is de branche binnen het mkb-metaal waarbij groei of neergang vaak het eerst merkbaar is gelet op de plaats in de keten en omdat deze branche meestal onderdelen levert aan de andere toeleveranciers en producenten van eindproducten.

De Economische barometer over het tweede en derde kwartaal 2003 laat verder zien dat de binnenlandse omzet in deze periode door de metaalondernemers als slechter is beoordeeld dan in de periode ervoor. Ook geven de ondernemers aan dat de prijzen en winstgevendheid verder onder druk staan. Men verwacht geen investeringen te doen op de korte termijn.

In de Economische barometer geeft de Metaalunie informatie over de economische ontwikkelingen van het afgelopen half jaar en over de verwachtingen op korte termijn in het mkb-metaal. De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de metaal. Zij richt zich op metaalbedrijven in alle voorkomende sectoren als machine- en apparatenbouw, metaalwaren, meet- en regeltechniek, elektronica, engineering, las- en constructiewerk, gereedschappen, gietwerk, jacht- en scheepsbouw, verspaning, plaatbewerking, landbouwmechanisatie, staalbouw, revisie en onderhoud, alsmede handel en service.