Provincie Limburg

Provincie legt Charlemagne dwangsom op (267)
Maandag 24 november 2003 is gestart met het opruimen van de los gestorte koolstof bij de firma Charlemagne te Landgraaf. Inmiddels is al het materiaal onder toezicht van de Provincie in containers geladen. Er zijn nog geen containers afgevoerd. Charlemagne overtreedt daarmee nog steeds de regels omdat het bedrijf niet over de vereiste vergunning beschikt. Om Charlemagne er alsnog toe te bewegen de koolstof af te voeren en daarmee de overtreding ongedaan te maken, heeft de Provincie een dwangsom opgelegd.

De dwangsom is er op gericht dat Charlemagne het materiaal uiterlijk in de tweede week van januari 2004 van haar terrein heeft verwijderd. Door middel van deze termijn stelt de Provincie Charlemagne in staat om het materiaal op een milieuhygiënisch verantwoorde wijze af te (laten) voeren naar een bedrijf dat beschikt over de noodzakelijke vergunningen. In eerste instantie was het de bedoeling dat de containers afgevoerd zouden worden naar de firma Remyned BV te Brunssum dat over de vereiste vergunning beschikt. Momenteel wordt bekeken of het materiaal wellicht rechtstreeks naar een eindbestemming ter verwerking kan worden gebracht.

Indien het materiaal niet binnen de gestelde termijn is afgevoerd, verbeurt Charlemagne een dwangsom van ongeveer 1.085,- per dag. De Provincie heeft de maximale dwangsom vastgesteld op 32.558,-.

De Provincie heeft nauwlettend toezicht gehouden op de wijze waarop het materiaal is verpakt. Geconstateerd is dat het materiaal dusdanig zorgvuldig is verpakt dat de omwonenden geen stofoverlast meer hoeven te vrezen.
27-11-2003 15:32