De Unie


UWV - CAO-overleg en re-contracting

27 november 2003 - De laatste ontwikkelingen binnen het UWV zijn besproken in een open overleg op 21 november 2003. Besproken zijn onder andere de vorderingen in het CAO-overleg, re-contracting en het adviesaanvraag AG.


1. CAO overleg
Inhoudelijk is er met de Raad van Bestuur tot nu toe over niets anders dan pensioenen gesproken. Wel zullen de vakbonden binnenkort met de voorstellenbrieven moeten komen.

U treft hierbij dehet tweede ceoncept aan van de concept voorstellenbrief zoals die tot stand is gekomen met de CAO commissie van de kaderledengroep, reacties van leden en ondergetekende.

U krijgt nu nog de gelegenheid om te reageren op het concept . De reacties zullen tot en met woensdag 3 december 2003 worden meegenomen. Wij verzoeken u te reageren via het emailadres zjl-r@unie.nl. Na inventarisatie zal in overleg met de CAO commissie de definitieve voorstellenbrief worden vastgesteld.


2. Re-contracting
Wederom hebben de vakbonden een uitleg gekregen over re-contracting. De uitgangspunten zoals in de algemene infobrief 5 zijn wat mij betreft niet gewijzigd.
Door De Caluwe werd aangegeven dat:

* Er nu nog wat achterstanden zijn in de registratie van persoon dossiers. Zorg ervoor dat in je dossier alle relevante opleidingen/cursussen vermeld staan. Dit beïnvloed je kansen positief!!.

* Er is een maximale veiligheid gegarandeerd, de rechtspositie komt niet zomaar in gevaar

* 1500 managers zijn nu nog niet toegerust voor dit traject. Binnen een ½ jaar gaan alle managers een cursus / scholing volgen in kader van verander-management. Hierbij zullen intervisiegroepen en themabijeenkomsten verplicht moeten worden gevolgd.
* Per 1 april 2004, naar model van Heerlen, er mobiliteitscentra door het hele land zullen staan. Door externen (Randstad en Start) zal extra professionaliteit worden toegevoegd.
* Er een nieuw functiehuis zal ontstaan. Ook nieuwe werkprocessen zullen ontstaan. Dit natuurlijk allemaal in overleg met medezeggenschap, maar dat is wel wat er gaat gebeuren.

In het kader van vrijwilligheid / kansen adviseer ik iedereen mee te doen. Echter voor mensen die niet boventallig zijn geworden is de verplichting nergens op gebaseerd. Voor boventalligen is het een werkwijze die niet in de plaats van je rechten uit het sociaal plan kan treden. Dus wees waakzaam.

De Caluwe heeft aangegeven dat er in het arbeidsvoorwaardelijk kader extra ruimte is boven op het sociaal plan.
De Unie heeft tijdens het overleg verschillende kritische vragen gesteld. Veel van de vragen werden beantwoord in de trand van hier geloven wij in.

Wij vragen ons ernstig af of dit wel het antwoord op het probleem van herplaatsingen is. Wij mogen hopen dat iedereen straks, de juiste (en niet sociaal wenselijke) antwoorden op gestelde vragen geeft. Wij houden er rekening mee dat alles niet zo gaat lopen als het UWV denkt.


3. Adviesaanvraag AG
In het overleg is toegezegd dat er per 1 januari 2004 zeer zeker geen mensen thuis komen te zitten. Iedereen krijgt zinvol werk. De termijnen van het sociaalplan gaan wel lopen. Belangrijk signaal was dat: Activiteiten voor het zoeken naar ander werk gaan voor regulier werk.


4. Bezwaar & beroep / plaatsingsbeleid

4.1. B&B
Is helaas niet aan de orde geweest. Komen we op terug.

4.2 Plaatsingsbeleid
Er is over een aantal specifieke gevallen is gesproken. Hierbij werd aangegeven dat er sprake was van maatwerk. Over de systematiek zullen we zeker nog verder spreken.


5. SUB
In het afgelopen overleg is hierover heel kort gesproken. Volgende keer zal Peter Millecam uitgenodigd worden voor nadere informatie. Zodra er meer bekend is zal hierover informatie worden gegeven.


6. F&I
Inmiddels zijn door Raad van Bestuur brieven en adviesaanvragen naar OR gestuurd over out-sourcing van catering, beveiliging en de huisdrukkerij. De bedoeling is dat die groepen door andere werkgevers worden overgenomen. De OR moet nog advies gaan geven. De vakbonden zullen, bij positief advies van medezeggenschap, in dit kader gaan praten over de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen. Het betreft hier een 90-tal mensen.


7. Dienstjaren
Er worden steeds weer vragen gesteld over de dienstjaren bij UWV en haar rechtsvoorgangers. In artikel B2 van de CAO UWV is op blz.84 (voor Uszo) helder opgeschreven hoe daar mee om te gaan. De Raad van Bestuur heeft in het open overleg aangegeven dat zij bij het standpunt van de CAO blijven. Enkele individuele zaken zijn naar Arbeidszaken gegaan voor nader onderzoek.


8. 36-38 uur
Uitgangspunt van Raad van Bestuur blijft dat uitbreiding van de uren niet wordt toegestaan, tenzij de werkdruk aantoonbaar zo hoog is dat 38 uur noodzaak is (leidinggevende verzoekt het aan Raad van Bestuur). Verder kan het niet zo zijn dat er nadelen voor medewerkers ontstaan als ze hierdoor van fulltimer als parttimer worden gezien.


9. Employabilityscan via De Unie
Op een goede en plezierige manier aan het werk zijn en blijven gaat niet vanzelf. Je moet bij blijven, zoals dat heet. En dat is vandaag de dag niet eenvoudig. Dat bijblijven wordt ook aangeduid met de term employability. Het gaat om het vermogen van mensen om werk te verkrijgen en te behouden. Bent u employabel? Doe de test! (alleen windows)

Roel Zijlstra
Bestuurder

donderdag, 27 november 2003