Gemeente Breukelen


Ga naar Ruis op enkele tv-zenders?

Ruis op enkele tv-zenders?

Interferentie is kwaliteitsverlies in het televisiebeeld doordat het huidige kabelaansluitsnoer naar de tv niet meer voldoende bescherming biedt tegen nieuwe signalen vanuit de ether. De ether raakt steeds voller met nieuwe signalen. U kunt daarbij denken aan draadloze telefonie of draadloze internetverbindingen in huis. Als u kabelaansluitsnoeren van uw aansluitpunt naar uw tv en/of video een lage afschermwaarde hebben, kunnen nieuwe signalen worden opgepikt en kwaliteitsverlies veroorzaken. Dit kunt u zien aan ruis of sneeuw in het beeld.

Sinds vorig jaar is Digital Video Broadcasting Terrestrial (DVB-T) één van de nieuwe signalen in de ether. Interferentie door DVB-T kan alleen optreden op één of enkele kanalen. Welke dat zijn, verschilt per kabelbedrijf en per gebied.

Wat kunt u eraan doen?

Er zijn aansluitsnoeren met voldoende bescherming verkrijgbaar bij de detailhandel. Deze moeten een afscherming hebben van minimaal 60 dB. Hoe hoger de afscherming, hoe beter (75 dB is beter dan 60 dB). Er zijn ook snoeren met het KEMA keurmerk. Bij deze snoeren weet u zeker dat de kwaliteit gewaarborgd is.

Als u denkt interferentie te ondervinden als gevolg van DBB-T kunt u telefonisch contact opnemen met uw kabelbedrijf. Het kabelbedrijf zal nagaan of de interferentie wordt veroorzaakt door DVB-T en daarna oplossingen aandragen.

Naar boven