ABVAKABO FNV

Actie Groningen duidelijk signaal richting zorgwerkgevers

Succesvolle demonstratie laat grote actiebereidheid zien

De acties in de zorg gaan gewoon door. Dat liet ABVAKABO FNV eerder deze week weten. 'Zolang de werkgevers niet ingaan op ons ultimatum, komen wij in actie voor een goede CAO. U ziet het vandaag in Groningen en u zult het 9 december zien in Amsterdam', aldus een strijdlustige Pim van Loon, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

Twee tochten met één doel
Vandaag liepen door Groningen twee grote demonstratietochten. De eindbestemming was Martiniplaza. Hier kwam de enorme groep werknemers bij elkaar. Zij willen allen een goede CAO. 'Mooie symboliek, die twee optochten... het gaat immers weer om twee CAO's, één voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en één voor de Thuiszorg. Uiteindelijk laten we zo zien dat wij samen sterk staan en dat we op een lijn zitten', concludeert landelijk bestuurder Eric Maas.

Werkgevers niet op een lijn
De werkgevers wilden één CAO maken van de huidige twee. Daaraan wilden de bonden meewerken. Toen de werkgevers niet met goede voorstellen kwamen en ook niet ingingen op de voorstellen van de bonden ontstond er een conflict. ABVAKABO FNV en de andere bonden stelden een ultimatum met een aantal eisen. De werkgevers gingen niet op de eisen in en de werknemers kwamen in actie. Van Loon: 'Nu hebben de werkgevers onderling gebroken en willen ze weer twee CAO's. Dat is onbegrijpelijk en dat betekent natuurlijk niet dat we onze eisen intrekken. Zolang de werkgevers niet op onze voorstellen ingaan, gaan de acties door.'

Brief naar werkgevers
De bonden stuurden donderdag een brief naar werkgeversorganisaties Arcares en LVT. Hierin wordt nogmaals uitgelegd dat de bonden gewoon bij hun eisen blijven. 'De werknemers in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen werken keihard. Ze doen onmisbaar werk. Kortom, ze verdienen snel een goede CAO, want daarop wachten ze al sinds 1 juli. Wij gaan ervan uit dat de werkgevers dat ook inzien en dat ze snel met een betere voorstellen komen', hoopt bestuurder Maas.

Op 9 december organiseert ABVAKABO FNV een landelijke actiedag in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

---


---
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over de acties in de zorg, kijk op www.abvakabo.nl/zorgenwelzijn of neem contact op met: Pim van Loon landelijk bestuurder 06-51576922 Eric Maas landelijk bestuurder 06-51280644 Ubbo Dijk voorlichter 06-20956821

27 nov 03 16:26