Gemeente Utrecht



Secretarie
Bestuurscommunicatie
Persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

EEN NIEUW CENTRUM VOOR KANALENEILAND

De wijk Kanaleneiland in Utrecht krijgt een nieuw centrum. Wonen, winkelen, werken en onderwijs zijn de belangrijkste ingredienten van het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland. De aanpak van de centrale as tussen de nieuwe Prins Clausbrug en het 5 Meiplein is de eerste fase van een ingrijpende herstructurering van de woningvoorraad in deze naoorlogse wijk. Aan het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland is gewerkt door de gemeente Utrecht, de woningcorporaties Mitros en Portaal, het ROC Utrecht en het Groot Winkelcentrum Kanaleneiland. Projectontwikkelaar Proper Stok is opgetreden als coordinerend ontwikkelaar. Het plan wordt de komende maanden besproken met bewoners, winkeliers, omwonenden en gebruikers van het gebied. Na definitieve besluitvorming start de nieuwbouw in 2006. Het is de bedoeling om het gehele plan rond 2010 af te ronden.

Kanaleneiland is een van spraakmakende naoorlogse wijken in ons land. De wijk kampt met een sterk negatief imago. Bewoners klagen over onveiligheid en verloedering. Doordat Kanaleneiland veel dezelfde goedkope sociale huurwoningen telt, verlaten veel allochtone en autochtone wijkbewoners met andere woonwensen de wijk. Tegelijkertijd heeft Kanaleneiland de potentie om een aantrekkelijke en populaire wijk van Utrecht te worden. De wijk komt met de bouw van Leidsche Rijn hartje stad te liggen en beschikt over uitstekende verbindingen, veel groen en leefruimte. Wijkbewoners pleiten al langer voor een ingrijpende aanpak van Kanaleneiland. Het is de inzet van de samenwerkende partijen om met het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland de kansen en mogelijkheden van de wijk te benutten.
Francine Houben van Mecanoo Architecten tekent voor het stedenbouwkundig gedeelte van het plan. Haar ontwerp versterkt in het plangebied de sociale, economische en fysieke samenhang van wonen, winkelen, het beroepsonderwijs en de maatschappelijke voorzieningen. Houben wil van het centrumgebied een echt hart van Kanaleneiland maken.

Woningen
Het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland gaat uit van versterking van het stedelijk karakter van het gebied. Er worden meer appartementen en stadswoningen teruggebouwd dan er gesloopt worden. In totaal komen er ongeveer 1300 nieuwe woningen en worden circa 500 bestaande woningen gesloopt. Er wordt eerst gebouwd voordat er gesloopt wordt, zodat huidige bewoners, die dat wensen direct naar een nieuwe woning kunnen verhuizen. Ook bouwen de corporaties circa 300 sociale huurwoningen terug zodat bewoners, die dat hebben aangegeven, in de eigen wijk kunnen blijven wonen. Daarnaast komen er circa 1000 koopwoningen bij in het goedkope en het middensegment.De nieuwe woningen laten een grote variatie zien van grootte en sfeer. Op de begane grond van de woonblokken komen bedrijfsruimten. Aan de kant van het Amsterdam Rijnkanaal komen er mogelijkheden voor restaurants en cafés.

Onderwijs
Het ROC-Utrecht wil de meeste van haar vestigingen in de stad concentreren in het centrum van Kanaleneiland. Hoewel sprake is van een bovenwijkse onderwijsvoorziening richt het ROC Utrecht zich nadrukkelijk op de wijk. Het "community-college" concept van het ROC Utrecht haalt de omgeving binnen de school. Er wordt gedacht aan een restaurant, een kapsalon, een schoonheidssalon, een reisbureau en een hotelfunctie. Studenten doen hier praktijkervaring op en bewoners kunnen hier gebruik van maken. Naast renovatie van het bestaande gebouw vindt een belangrijke uitbreiding plaats. Het schoolcomplex wordt ruim driemaal zo groot. De ruimte voor uitbreiding van ROC Utrecht ontstaat door verplaatsing van de naastliggende sporthal naar elders in de wijk en door sloop van een basisschool.

Winkels
Het Grootwinkelcentrum Kanaleneiland fungeert als een belangrijk visitekaartje van de wijk. Om die rol ook voor de toekomst veilig te stellen wordt het winkelcentrum groter en veelzijdiger. Het winkelcentrum wordt nog meer een ontmoetingsplek van mensen binnen en buiten de wijk. Om meer klanten te trekken en daarmee het economisch draagvlak te vergroten komt er meer variatie in het winkelaanbod en meer oog voor de wensen van allochtone bewoners en ondernemers. De uitbreiding van het winkelgedeelte bedraagt ca 12.000 m2. Tegelijk wordt ook het aantal parkeerplaatsen uitgebreid. Die uitbreiding bedraagt 550 parkeerplaatsen voor het winkelcentrum en 180 parkeerplaatsen voor kantoren bij het winkelcentrum.

Gebied Niels Stensen
In het plangebied ligt ook het terrein van het voormalige Niels Stensencollege. De school wordt gesloopt. Hiervoor in de plaats komt een complex met kantoorruimtes, dienstverlening, woningen, restaurant en conferentiecentrum. Het vernieuwingsplan gaat uit van handhaving van het enkele jaren geleden gebouwde politiebureau en het gezondheidscentrum.

Uitwerking
In de komende maanden worden de hoofdlijnen van het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland doorgesproken met bewoners en andere betrokkenen. Bij de uitwerking van de plannen zal veel aandacht zijn voor veiligheid van de woonomgeving, de openbare ruimte en de gebouwen. Het doel is om het politiekeurmerk voor het hele plangebied te krijgen. Om de veiligheid te verbeteren en te zorgen dat het gebied schoon en werken alle betrokken partijen aan een gezamenlijk beheerplan.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met, Gerard Derksen, bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, 030 286 11 32. Heeft u vragen die direct betrekking hebben op de inhoud van het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland, dan kunt u bellen met P. van der Gugten, Proper Stok Groep b.v.: 010-413 70 50.

Utrecht, 27 november 2003.


---- --