Ministerie van Defensie


---

27-11-2003

Twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Fred Spijkers is vandaag (27 november) op het Ministerie van Defensie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding gebeurt meestal aan de vooravond van Koninginnedag, maar in heel bijzondere gevallen ook op een ander tijdstip. Sinds 1984 heeft Spijkers zich ingezet voor de belangen van de nabestaanden van een tweetal dodelijke mijnongevallen. Ook mevrouw Ovaa, één van de genoemde nabestaanden, ontving de onderscheiding.

De strijd voor de belangen van de nabestaanden bracht hem in conflict met het Ministerie van Defensie en kostte Spijkers zijn baan als maatschappelijk werker bij Defensie. Eind vorig jaar werd Spijkers echter gerehabiliteerd. Door zijn strijd heeft hij niet alleen (financiële) genoegdoening voor alle slachtoffers van de mijnongevallen gerealiseerd, maar ook de totstandkoming van een tijdelijke commissie ongevallenonderzoek bij Defensie. Dit in afwachting van de totstandkoming van de onderzoeksraad voor de veiligheid.

Mevrouw Ovaa ontving de onderscheiding thuis. Zij heeft zich nooit neergelegd bij de verklaring die Defensie gaf omtrent de oorzaak van het overlijden van haar man bij het mijnongeluk. Zij spande met Spijkers de strijd aan met Defensie.